Nieuws

UPDATE: Goedkoopste smartphone ter wereld is een scam

De Freedom 251 ging niet meer dan 3,2 euro kosten, maar door enkele verontrustende berichten lijkt het hele project nog het meest op een scam.

Enkele weken geleden kwam het Indische bedrijf Ringing Bells naar buiten met plannen voor de goedkoopste smartphone ooit: de Freedom 251. Voor vrij degelijke specs (1,3 GHz quadcore chip, 1 GB RAM en 8 GB geheugen) zou je iets meer dan 3 euro neer moeten tellen, en omdat die specificaties velen konden bekoren, zijn er inmiddels 30.000 exemplaren besteld die vanaf juni verzonden moeten worden. Dat iemand ooit het toestel daadwerkelijk in zijn handen krijgt, lijkt echter almaar minder waarschijnlijk te zijn. Onder invloed van de verwarrende en soms verontrustende berichten die rond het bedrijf opdoemen, noemen steeds meer mensen de Freedom 251 niet meer dan een scam.

Om te beginnen was Ringing Bells niet altijd even eerlijk bij de voorstelling van de Freedom 521. Dat de smartphone aan zo’n spotprijs verkocht kon worden, werd volgens Ringing Bells mogelijk gemaakt door het Make in India-initiatief, waarbij inheemse projecten door de overheid worden gesubsidieerd. Verder werd gezegd dat premier Modi persoonlijk het project voluit ondersteunde. Ondertussen heeft de Indische overheid laten weten dat ze helemaal niets met het project te maken hebben: het maakt geen deel uit van het Make in India-initiatief en wordt dus niet gesubsidieerd. Ook Ringing Bells spreekt nu eerdere berichten tegen door te zeggen dat het toestel geproduceerd wordt zonder overheidssteun. Bovendien heeft het bedrijf naar eigen zeggen ook geen fabriek om het toestel te produceren, terwijl het eerste toestel in juni verzonden zou worden.
Het imago van het bedrijf heeft daarnaast serieuze klappen gekregen na de verspreiding van enkele prototypes. Op het lanceerevent kregen journalisten namelijk een “reviewmodel” waarbij het originele merk van het toestel verborgen was onder een – niet echt subtiele, maar wel effectieve – laag tipp-ex. Het bleek om een budgettoestel van Adcon te gaan. De oprichters van Ringing Bells, Mohit Goel en Ashok Chanda, houden vol dat die exemplaren enkel dienden als prototypes, en niet bedoeld werden als uiteindelijke producten. Het Adcon-toestel leek overigens niet op de oorspronkelijke foto’s van de Freedom 521, waarna die foto’s op de website aangepast werden.[related_article id=”177098″]

Als dat nog niet genoeg is, houdt de overheid het bedrijf nu ook nauwlettend in de gaten. Vorige week nog viel de Indische belastingdienst het bedrijf binnen omdat de verplichte licentie voor het produceren van de Freedom 251 niet in orde was. Daarnaast hebben verschillende parlementsleden het hele project als ponzifraude bestempeld.

Het is dan nog maar de vraag of dat toestel er ooit komt. Zonder overheidssteun is de waanzinnige prijs van 3 euro zo goed als onmogelijk. Tel daar alle andere onrustwekkende berichten bij op en het lijkt erop dat de Freedom 251 nooit het daglicht zal zien. Ringing Bells heeft tot nu toe nog niet gereageerd, maar neemt voorlopig geen pre-orders meer aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business