Nieuws

Foxconn koopt Sharp voor halve prijs

Elektronicafabrikant Foxconn verwerft een meerderheidsaandeel van beeldschermspecialist Sharp na een harde onderhandeling die Foxconn geen windeieren legde.

Sharp doet het erbarmelijk slecht. De fabrikant van beeldschermen, ooit een grote naam, kan niet meer opboksen tegen de concurrentie van onder andere Samsung en LG. In 2012 moest het Japanse bedrijf nog een recordverlies van een slordige 5 miljard euro voorleggen.

Foxconn zag een overname wel zitten. Wij kennen Foxconn hier vooral als het bedrijf waarvan we het bestaan maar liefst negeren. De Taiwanese firma bouwt elektronica zoals iPhones en smartphones en dat gebeurt in naar verluidt vreselijke omstandigheden voor de arbeiders. Foxconn is desalniettemin een gigant waar zowat iedere smartphonemaker zaken mee doet.

Het bedrijf maakt voorlopig geen eigen producten maar wil daar verandering in brengen. De integratie van Sharp kan daar een belangrijke stap in zijn. De overname komt er een maand later dan verwacht: eind februari leek de deal al rond. Foxconn zou 6,2 miljard dollar betalen voor Sharp maar het bedrijf ging plots op z’n achterste poten staan. De Taiwanezen maakten gewag van onvermelde schulden van Sharp en wilden eerst meer duidelijkheid.

De strategie van Foxconn lijkt gewerkt te hebben. De uiteindelijke overnameprijs is 3,5 miljard, een significant lager bedrag dan eerst overeengekomen. Dat weet Bloomberg. Wat de toekomst van het Japanse Sharp wordt, is onduidelijk. Langs de ene kant kan het bedrijf de wens van CEO Terry Gou om eigen toestellen te maken helpen vervullen, aan de andere kant zal de bijkomende expertise op het gebied van schermen Foxconn zeker ten goede komen bij het binnenhalen van contracten van smartphoneontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business