Nieuws

NASA ontwerpt Marsrover met hologrammen

NASA maakt in een nieuw project gebruik van Microsofts Hololens voor het ontwerp van een nieuwe Marsrover. Dat voorkomt problemen en maakt nieuwe soorten samenwerking mogelijk.

OnSight stal de show bij de introductie van Microsofts Hololens. Het project van het Jet Propulsion Laboratory van NASA gebruikt de augmented reality-bril van Microsoft om een kamer om te toveren tot een Marslandschap. Het landschap wordt opgebouwd aan de hand van data van de Curiosity-Rover. Onderzoekers kunnen vervolgens rond wandelen op een klein maar realistisch stukje rode planeet.

https://www.youtube.com/watch?v=o-GP3Kx6-CE

ProtoSpace

Het JPL werkt in samenwerking met Microsoft tegelijkertijd aan een tweede project: ProtoSpace. Ook hier speelt de Hololens van Microsoft een centrale rol. ProtoSpace helpt ingenieurs om een splinternieuwe rover te ontwikkelen met de hulp van de holografische bril. Engadget nam een kijkje door de ogen van een JPL-ingenieur en getuigt over de voordelen van de aanpak.

Een rover wordt, net als zowat alles dezer dagen, ontwikkeld met de hulp van computers. Ingenieurs bouwen een digitaal computergeassisteerd model van het product dat ze willen bouwen. Zo’n CAD-model is in de regel enkel op de pc te bekijken. ProtoSpace zendt het 3D-CAD-bestand naar de Hololens waar de drager het als een virtueel hologram in de omgeving krijgt gepresenteerd. Meerdere ontwikkelaars kunnen hetzelfde model tegelijkertijd bekijken.

Hoofd in de rover

Het systeem heeft als voordeel dat de bouwers van de volgende Marsrover letterlijk hun hoofd in het model kunnen steken om te zien of alles wel klopt. Bovendien kan het hologram overal worden bovengehaald. Erg concreet staat het de bouwers van de rover toe een digitale versie te projecteren in de cleanroom waar de rover fysiek in elkaar wordt gebokst. Zo kunnen ze erg visueel praktische problemen ontdekken, zoals een slechte positionering van een kraan.

Dergelijke problemen zorgen voor pauzes in de constructie. De intuïtieve visualisatie moet een heleboel problemen aanpakken nog voor ze zich stellen, zodat er geen desastreuze vertragingen plaatsvinden. Natuurlijk voorzien JPL en NASA marge in hun projecten, maar hoe minder er fout loopt, hoe beter.

ExoMars

[related_article id=”180351″]Daar kunnen Europa en Rusland van getuigen. Eerder deze maand maakten ESA en Roscosmos bekend dat de tweede fase van het ExoMars-project, waarbij een Europese rover zou gaan rondsnuffelen door het rode stof, met twee jaar werd uitgesteld. Reden: vertragingen tijdens de bouw. Een vertraging waarbij de deadline niet gehaald wordt, zorgt in het geval van Marsmissies meteen voor een uitstel van ongeveer twee jaar. Pas dan staan de Aarde en Mars terug op een gunstige positie voor een efficiënt reistraject.

De Hololens heeft nog een bijkomend voordeel: teams kunnen efficiënter samenwerken over geografische grenzen heen. Het CAD-model kan immers door een hololens aan de andere kant van de oceaan opgeroepen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business