Nieuws

Microsoft wint juridische strijd om privacy

In de VS heeft Microsoft een gerechtelijk dispuut gewonnen. De Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen daardoor niet zomaar aan Europese data geraken.

[related_article id=”183589″]De vraag of Amerikaanse bedrijven overzeese data zomaar moet vrijgeven aan de Amerikaanse inlichtingendiensten is een kwestie die vele overheden bezighoudt. De bedrijven redeneren dat de data opgeslagen zijn in andere landen, waardoor die datacenters onder de plaatselijke wetgeving vallen. De overheid in de VS is dan weer van mening dat de servers toebehoren aan de bedrijven, waardoor ze onder de Amerikaanse wetgeving vallen. Microsoft heeft op dat vlak nu een doorbraak geforceerd.

De voorbije drie jaar was de ruitenspecialist verwikkeld in een rechtszaak met de inlichtingendiensten van zijn land. Terwijl het begon met de vraag om gegevens door te geven van een man wiens e-mailgegevens zich op een Ierse server bevonden, is het uitgedraaid in een zaak om de verreikende vraag ‘heeft een Amerikaanse rechter de macht om overzeese data op te vragen?’

Het hof van New York heeft gisteren geoordeeld dat dit niet het geval is. De overheid was er nochtans van overtuigd dat Microsoft het verzoek niet kon weigeren, aangezien het de eigenaar is van de overzeese servers en toegang heeft tot de data. De beslissing van de rechter drukt dat idee nu de kop in.

Dat wil zeggen dat Europese gebruikers met data bij Amerikaanse bedrijven (maar die opgeslagen is op Europese servers) voorlopig gerust mogen zijn dat hun gegevens veilig zijn. Natuurlijk kan een volgende legislatuur deze beslissing even makkelijk weer omdraaien. Het zal, met andere woorden, afhangen van wie de volgende president is en wat die wilt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business