Nieuws

Nieuw bioscoopscherm toont 3D-films zonder bril

Onderzoekers hebben een scherm ontwikkeld, waardoor je geen bril nodig hebt om 3D-films in filmzalen te bekijken.

Momenteel bestaan er 3D-tv’s waarbij je geen bril hoeft de dragen. Deze schermen maken gebruik van gleuven voor het scherm, een parallax barrier, waardoor je ogen een verschillend beeld te zien krijgen en een gevoel van diepte wordt gecreëerd. Jammer genoeg dienen parallax barriers op een vaste afstand van de kijkers worden gebruikt. Hierdoor is de technologie niet praktisch om te gebruiken in grotere ruimtes, zoals filmzalen.

[related_article id=”178641″]

Onderzoekers van MIT hebben een scherm ontwikkeld die het wel mogelijk maakt om 3D-films in filmzalen zonder bril te bekijken. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat filmkijkers hun hoofd slechts in beperkte mate bewegen. Daarom is het voldoende om beelden binnen kleine hoeken te tonen en dit te herhalen voor de volledige filmzaal.

De wetenschappers maken gebruik van lenzen en spiegels om in hun opzet te slagen. Met de lenzen en spiegels worden verschillende parallax barriers gemaakt in één scherm. Een individuele kijker zal hierdoor een parallax barrier specifiek voor zijn positie zien, waardoor hij ongeacht zijn plaats in de filmzaal beelden in 3D kan bekijken.

De technologie is momenteel nog niet beschikbaar op de markt. Verdere ontwikkeling kan er echter voor zorgen dat filmzalen de technologie kunnen aanbieden. “Het blijft afwachten of de aanpak financieel haalbaar is,” legt Wojciech Matusik van MIT uit. “We zijn echter optimistisch dat dit een belangrijke stap is in het ontwikkelen van 3D zonder bril voor grote ruimtes.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business