Nieuws

Samsung lanceert nieuwe Gear VR: een voorbeeld voor Apple

Samsung lanceert samen met de Note 7 een nieuwe VR-bril. De bril is compatibel met zowel oudere als nieuwere Galaxy-toestellen, zonder dat je daar als klant voor moet opleggen.

Met de Galaxy Note 7 maakt Samsung de stap naar USB type c. De toekomstbestendige heeft geen micro USB-poort mee. Dat kan in theorie vervelend zijn: Samsung zet immers zijn volle gewicht achter de uitrol van virtual reality met zijn eigen bril: de Gear VR. De bril is enkel compatibel met high end-Samsungtoestellen en gebruikt micro USB om de smartphones met de bril te verbinden.

De Galaxy Note 7 werkt daardoor niet meer met de oude brillen, wat Samsung verplichtte om een nieuwe Gear VR te lanceren. De nieuwe bril verschilt niet zo erg van de oude: hij is wit in de plaats van zwart, het aanraakvak voor de bediening rechts voelt iets aangenamer aan, de lenzen bieden volgens Samsung een iets breder gezichtsveld en de bril zou net dat beetje comfortabeler moeten zitten. De essentie blijft echter dezelfde.

Het grootste verschil is de aansluiting: de nieuwe Gear VR is compatibel met de Note 7 en werkt dus met USB type c. Samsung koos er echter voor om die aansluiting te verwerken in een klein blokje, dat je kan losmaken van de bril. In de doos zit een ander blokje, voorzien van micro USB. De bril zelf heeft verschillende standen, zodat alle smartphones die compatibel zijn met de oudere Gear VR ook met deze bril zullen werken. We testten de nieuwe Gear VR zelf met een Galaxy S6, en kunnen bevestigen dat de integratie naadloos is.

Die achterwaarde compatibiliteit lijkt vanzelfsprekend maar is dat niet. Kijken we bijvoorbeeld naar Apple, dat in het verleden al eens durfde sleutelen aan het uiterlijk van zijn eigen lightning-connector, dan zien we veel minder medelijden met mensen met oudere hardware. Apple-klanten werden in de praktijk verplicht om te investeren in (vaak prijzige) tussenstukjes. Dat Samsung nu een benodigd tussenstukje in de doos van zijn nieuwe bril steekt, geeft een goed signaal. De fabrikant laat er mee zien dat klanten met oudere toestellen niet vergeten zijn, en nog steeds op ondersteuning kunnen rekenen. Terecht, aangezien zij destijds ook de nodige euro’s neertelden voor hun Galaxy S of Note.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business