Nieuws

Beroemde designers steunen Apple in rechtszaak tegen Samsung

Ook Dries Van Noten waarschuwt voor het gevaar van een uitspraak tegen Apple. Designpatenten zouden dan minder invloedrijk worden.

De strijd om patenten tussen Apple en Samsung woedt al vele jaren. Beide giganten klagen elkaar aan voor elk aspect van een smartphone, waardoor we in 2016 nog steeds geen finale overwinnaar kunnen aanduiden. Eén van de vele rechtszaken draait niet om technologie die al dan niet ‘geleend’ werd, maar om de designkeuzes van Samsung in zijn Galaxy-reeks.

Kleurrijke icoontjes? Betalen

[related_article id=”171958″]Apple heeft op dat gebied enkele patenten in zijn bezit, zoals een grid met kleurrijke icoontjes, of enkelen die de looks van de voorkant van een smartphone beschrijven. Belachelijk, vindt Samsung, want Apple baseert zich gewoon op vele voorgangers, zodat ze niets uniek hebben uitgevonden. De Koreanen maken de vergelijking met een auto: “Dat zou hetzelfde zijn als een autofabrikant zijn volledige winst laten afstaan omdat hij een bekerhouder installeert.”

Samsung wordt in zijn standpunt gesteund door onder meer Facebook en Google – die andere fabrikant van een grid met kleurrijke icoontjes. Zij zijn allen van mening dat ‘logische designkeuzes’ geen invloed zouden mogen hebben op innovatie. Indien elk bedrijf met een goed idee ook rekening zou moeten houden met details in de vormgeving, zou er geen nieuwe technologie meer worden uitgevonden.

Minderwaardig

Aan de andere kant vindt Apple vandaag bijval van enkele beroemde designers, waaronder Calvin Klein en Dries Van Noten. Zij zeggen dat kleine details wel degelijk het verschil kunnen maken om de portefeuille van de consument. Ze stellen dan ook dat het US Supreme Court, dat de zaak momenteel behandelt, de machtspositie van elke designpatent ter wereld sterk kan verzwakken indien het oordeelt in het voordeel van Samsung. Ook zij zouden daar immers de gevolgen van kunnen voelen.

In totaal gaat de rechtszaak nog om een bedrag van 400 miljoen dollar. Het geld kadert in een vorige rechtszaak, waarbij Samsung ruim een half miljard dollar overmaakte aan Apple nadat het een andere zaak verloor. Samsung deed dat echter onder voorbehoud: indien het een latere (deze) rechtszaak zou winnen, kon het een deel daarvan terugvorderen. De strijd is alleszins nog niet gestreden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business