Nieuws

Tim Cook evalueert vijf Apple-jaren

Het houten jubileum van Apple CEO Tim Cook komt dichterbij. Na vijf jaar is het tijd om de balans eens op te maken, over succes, fouten en homoseksualiteit.
Mike Deerkoski

Op 24 augustus 2011 neemt Tim Cook het roer over van Apple. Bezieler en grote goeroe Steve Jobs is op dat moment al ongeneeslijk ziek en is niet langer in staat om het miljardenbedrijf nog langer de juiste richting uit te sturen. Op vijf jaar tijd verviervoudigt Cook de omzet van het bedrijf, werft Apple fors aan en breidt het bedrijf zijn portfolio uit met iPhones en horloges. De huidige CEO vindt het daarom tijd om terug te blikken op vijf jaar aan het roer.

[related_article id=”184425″]In slechts vijf jaar tijd kan er veel gebeuren. “Eén van de belangrijkste beslissingen die we namen was het uitbreiden van het iPhone-portfolio,” zegt Cook. Daarmee doelt hij op de ietwat gefaalde iPhone 5c uit plastic, op de nieuwe (meer geslaagde poging) met de SE en natuurlijk op het grote succes van de Plus-modellen. Daarnaast stortte Apple zich onder Cooks bewind op de smartwatchmarkt, waar het de moeilijke tijden van elke fabrikant aan den lijve ondervindt.

Nieuwe technologie

Met de stap naar slimme horloges betreedde de fruitteler tevens het gebied van wellness en gezondheid. Plots moest het bedrijf omgaan met de vele verwachtingen die een smartwatch met zich meebrengt, waaronder het opmeten van de dagelijkse gezondheid en activiteit.

Het is niet het enige nieuwe gebied waar Apple wil uitblinken. “AR brengt momenteel de wereld in beroering. We beseffen dat augmented reality in de toekomst een core technology zal worden, dus doen we ons best om daaraan te werken,” zegt Cook. Waar zijn bedrijf dan wel mee bezig is, blijft als vanouds een goed bewaard geheim.

Hoera-stemming

Naast de vele ‘hoera-verhalen’ schuwt Cook ook de mislukkingen niet. Zo herinnert menig Apple-fan zich vast nog de flop die Apple Maps was in 2012. “Dat was een fout aar we veel uit geleerd hebben,” meent Cook. Het zorgde ook voor een vervroegd vertrek van de Head of Retail, John Browett. Na slechts tien maanden mocht deze “complete mislukking” alweer ophoepelen. Het resultaat daarvan is het bètaprogramma waarbij een nieuw OS eerst getest wordt, alvorens het officieel wordt vrijgegeven.

Uit de kast

In het uitgebreide interview bespreekt Tim Cook ook nog hoe hij zijn outing als homo heeft georkestreerd. In navolging van een CNN nieuwsanker, Anderson Cooper, waar Cook bewondering voor had, die enkele jaren voordien uit de kast was gekomen, begon hij zijn eigen nieuwsbericht voor te bereiden. Een goed jaar overlegde hij met verschillende partijen, waaronder Cooper, zodat hij aan de wereld zou kunnen tonen dat “homoseksualiteit geen beperking hoeft te zijn, dat je zo ook succes kan bereiken,” dixit Cook.

Voor het volledige interview kan je hier terecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business