Nieuws

Fossil Skagen: de (hybride) smartwatch die je wél wilt

Ondanks verwoede pogingen van Google en Apple wil de smartwatch maar niet doorbreken. Fossil komt met een oplossing voor de vele twijfelaars.

Android Wear, Tizen en het Watch OS ten spijt wil het concept van slimme horloges maar niet aanslaan. Mensen blijven angstvallig weg, en daar zijn goede redenen voor: voor die prijs heb je een erg mooi analoog horloge, je hebt de extra functionaliteit eigenlijk niet nodig, ze zijn groot en lomp, en de batterij valt algemeen gesproken altijd tegen. Fitnesstrackers weten die laatste klip nog te omzeilen, maar verder zijn ze zeker geen modebewust accessoire.

Michael Kors doet zijn best om – in samenwerking met Fossil – een echt modestatement aan de man te brengen, op basis van Android Wear. Het is echter een ander product uit de Fossil Group dat op IFA 2016 met de aandacht gaat lopen: de Skagen, een van de eerste hybride smartwatches.

Vis noch vlees

Een ‘hybride’ spreekt niet meteen tot de verbeelding, maar het concept zou wel eens het gouden compromis kunnen worden dat slimme horloges nu eens echt lanceert. Het gaat namelijk om een ‘ouderwets’ analoog horloge met een dubbele wijzerplaat. De grote plaat geeft het uur aan, terwijl de kleinere je stappen telt. De cijfers van de grote wijzerplaat kan je via de app op je smartphone echter nog een extra functie geven.

Wanneer je een bericht krijgt van bijvoorbeeld je vrouw of partner, dan kan je instellen dat beide wijzers (van uur en minuten) naar een bepaald cijfer springen. Zo weet je dat je een melding hebt van een bepaald persoon. Druk je dan op een ‘terug’-knop, dan krijg je meteen weer het uur te zien. De kleine plaat kan je dan vervolgens nog instellen om aan te geven in welke tijdszone je je bevindt. Zo geven de letters A, B en C aan of je op je eigen tijdzone zit, of misschien die van New York. Binnenkort worden de mogelijkheden van de kleine wijzerplaat nog uitgebreid.

Mager

Met de Skagen van Fossil loop je bovendien met een horloge rond dat slechts een fractie dikker is dan een gewoon horloge. Het verschil gaat door de afgeronde behuizing echter helemaal verloren. Opladen moet je het gadget ook al niet doen, want er zit een gewone batterij in, die 6 maanden meegaat. Ten slotte kan het horloge ook fungeren als basale fitnesstracker. Heeft Fossil de oplossing gevonden voor het smartwatchprobleem? Dat zoeken we binnenkort uit wanneer we ermee aan de slag gaan.

De hele ZDNet-redactie is op IFA aanwezig. Lees hier al het technologienieuws, rechtstreeks vanop de beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business