Nieuws

Facebook ‘wint’ Big Brother-awards

Facebook krijgt de Belgische Big Brother-award van 2016. De award, die privacyschendende bedrijven in de bloementjes zet, moet het universele recht op privacy onder de aandacht brengen.

Facebook gaat lopen met de Big Brother-award 2016. De prijs wordt in ons land uitgereikt door de Liga voor mensenrechten in samenwerking met enkele kleinere partners die zich ontfermen over privacy. Er zijn twee winnaars: één wordt bepaald door een vakjury, de andere door een publieksstemming.

Genomineerden

Dit jaar waren er naast Facebook nog drie andere genomineerden. De strafbaarheid van het bekend maken van gegevens over strafonderzoeken werd aan de kaak gesteld, samen met het privacydeficit dat het verdwijnen van cash met zich meebrengt en de dataretentiewet die sinds mei van dit jaar van kracht is. Die laatste bepaalt wat providers van internet en over het internet lopende diensten allemaal moeten bijhouden van hun klanten.

Niet echt gratis

Facebook ging met beide prijzen lopen. De Liga hoopt mensen er zo op attent te maken dat het sociale netwerk niet echt gratis is. Mensen betalen met hun persoonsgegevens voor het gebruik van Facebook, waarna Zuckerberg en de zijnen die data omzetten in geld met de hulp van adverteerders. Gebruikers beseffen te weinig wat er allemaal prijsgeven en de standaardinstellingen van Facebook zijn niet echt in hun voordeel. Facebook kwam verder onder vuur te liggen omdat het niet-gebruikers volgt door middel van trackingcookies op websites waar like-knoppen staan (wat zowat alle websites zijn).

Nuance

[related_article id=”185427″]Toch is enige nuance op z’n plaats. Kirsten Fiedler van EDRi vertelt aan Datanews via Belga dat “Facebook zelfs je telefoonnummer doorgeeft aan vreemden zonder dat je het weet.” Dat gaat over de WhatsApp-situatie waarover veel misverstanden bestonden en is natuurlijk niet echt waar. Hoewel we ons kunnen vinden in de award voor Facebook, blijft het jammer en verrassend dat zelfs een woordvoerster van een organisatie die de digitale vrijheid moet beschermen niet de moeite doet om een privacy-overeenkomst zelf te lezen alvorens onwaarheden de wereld in te sturen. Wij lazen de overeenkomst trouwens wel.

Google

Verder is het interessant dat Facebook genomineerd werd voor de award maar Google niet. Standaard verzamelt Google minstens evenveel informatie over je doen en laten dan Facebook, de verzameling gebeurd standaard en wanneer je ze uitschakelt verliezen je toestellen aan functionaliteit.

De award is in ieder geval een uitstekend moment om nog eens stil te staan bij de manier waarop we met onze persoonsgegevens omgaan. Veel mensen gooien alles enthousiast online, maar beseffen te weinig dat die informatie wel degelijk bewaard, gebundeld en gebruikt wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business