Nieuws

Enorme Seagate-schijf is piepklein

Seagate lanceert ‘s werelds grootste 2,5 inch-schijf: de schijfgigant propte maar liefst 5 TB in de compacte behuizing. Prijzen zijn bovendien zeer acceptabel.

De BarraCuda ST5000 is een 2,5 inch-schijf met een flinke capaciteit. Het kleine ding heeft maar liefst vijf terabyte aan opslagruimte aan boord. De schijf bestaat eigenlijk uit vijf platen, compact boven elkaar gestapeld. Zo’n hoge opslagcapaciteit in een 2,5 inchbehuizing is pas mogelijk sinds de 1 TB per platter-innovatie die het op CES 2016 presenteerde.

Seagate heeft een primeur met die enorme capaciteit, maar moet compromissen sluiten om ze te bereiken. De ST5000 is immers 15 mm dik. Dat is dikker dan de standaard 2,5 inch-schijf of –SSD die je in een laptop vindt, waardoor je een bestaand toestel niet zomaar kan upgraden. Zo is de ST5000 vooral interessant voor all-in-ones of compacte desktops. Daar speelt het 2,5 inch-formaat nog steeds een rol, maar is er meer marge wat dikte betreft.

Dunner maar beperkter

Wie graag een nieuwe Seagate-HDD in zijn laptop steekt, kan aan de slag met de ST2000LM015 FireCuda. Die meet slechts 7 millimeter maar heeft een veel kleinere capaciteit: ‘slechts’ 2 TB.  Dat is natuurlijk nog steeds genoeg voor veel gebruikers.

De schijven van zowel de grote als de kleine HDD draaien aan 5.400 rpm. Ze zijn allebei voorzien van 128 MB cache. Het stroomverbruik varieert tussen de 2,1 watt actief en 1,1 watt in stand-by.

De schijf van 5 TB kost bij ons 244 euro, die 2 TB FireCuda gaat over de toonbank voor 124 euro. Voorlopig zijn de dingen vooral geschikt voor de liefhebbers die op zoek zijn naar een compacte HDD om in te bouwen, of fabrikanten van desktops en all-in-ones. We hopen dat de 5 TB-schijf snel in een externe behuizing verschijnt, aangezien ze daar volgens ons heel goed tot haar recht zou komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business