Nieuws

Onbekende negende planeet schudt zonnestelsel door elkaar

Het bestaan van een mysterieuze negende planeet in ons zonnestelsel zou verklaren waarom de zon en de planeten schots en scheef in elkaar passen.

Een zonnestelsel ontstaat uit een wolk van gas en stofdeeltjes. Zwaartekracht ordent die wolk vervolgens tot een draaiende schijf. Midden in die schijf storten de deeltjes op elkaar en ontstaat een ster. Vervolgens blijft er een schijf van deeltjes over die rond de ster draait in een vlak dat perfect haaks staat op de rotatie-as van de ster. Uit de overblijvende elementen vormen zich na verloop van tijd planeten, die in datzelfde vlak rond de zon blijven draaien. Heel ordelijk allemaal, waardoor ons eigen zonnestelsel ons voor een raadsel stelt. Het vlak van de ecliptica van alle planeten van de aarde tot Neptunus staat immers met zes graden haaks op de rotatie-as van de zon, en dat kan niet zomaar gebeurd zijn.

Grote verklaring

De verklaring: de mysterieuze negende planeet natuurlijk. Daarbij hebben we het niet over Pluto, dat die titel al een hele tijd kwijt is. De negende planeet is een hypothetisch hemellichaam dat geen astronoom al ooit observeerde, maar steeds meer indirect bewijs van zijn bestaan achterlaat. De negende planeet bestaat volgens astronomen omdat ze bepaalde verstoringen in het gedrag van het zonnestelsel verklaart. De techniek werd eerder al gebruikt om Neptunus te voorspellen voor de eigenlijke ontdekking.

Het vreemde vlak waarin de binnenste planeten rond de zon draaien, is een uitstekend voorbeeld van zo’n verstoring. De negende planeet zou volgens eerdere voorspellingen erg groot zijn, met een massa van vijf tot tien keer de aarde. De voorspelde baan van het hemellichaam staat in een hoek van 30 graden op de as van de zon, en zou bovendien uiterst elliptisch zijn. Gemiddeld zou planeet negen zo’n 20 keer verder van de zon staan dan Neptunus. Omwille van de excentrieke baan spendeert de planeet volgens de voorspellingen een relatief korte tijd veel dichter bij de zon. Daar zou haar zwaartekracht inwerken op de binnenste planeten en hun banen vervormen.

Geen foto’s

Planeet negen heeft volgens de voorspellingen 20.000 tot zelfs 30.000 jaar nodig om één baan om de zon te vervolledigen. Als de planeet bestaat, bevindt ze zich naar alle waarschijnlijkheid ergens in het deel van haar baan dat tot ver voorbij de gekende planeten rijkt. Zelfs met de hedendaagse technologie is het onbegonnen werk om alle potentiële locaties af te speuren naar een visuele bevestiging van de hypotheses. Voorlopig moeten we het dus stellen met mysterieuze aanwijzingen en moeten we, behoudens toeval, geen foto’s verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business