Nieuws

Intel introduceert processors voor het internet der dingen

Met de achteruitgang van de pc-markt zet Intel in op andere sectoren. Een nieuwe lading cpu’s bestemd voor het internet der dingen illustreert dat.

Wil je een cpu in je laptop, desktop of server, dan klop je hoogstwaarschijnlijk bij Intel aan. Gaat het om andere toestellen zoals tablets, smartphones of verbonden toestellen van het internet der dingen, dan kan de Amerikaanse chipbakker diezelfde dominantie niet voorleggen. Net als in de mobiele sector moet Intel het voor IoT-toepassingen opnemen tegen bedrijven als Qualcomm.

Groeimarkt

Groei is echter niet meteen in zicht voor de pc-markt en Intel beseft dat maar al te goed. Pogingen om de mobiele sector binnen te breken mislukten, maar het internet der dingen wil het bedrijf wel graag inpalmen. Het IoT en datacenters zorgden samen voor 40 procent van de omzet van Intel in 2015, wat het belang van die markt illustreert.

Twee nieuwe Atom-processortypes moeten de positie van de gigant verstevigen. De E3900 is ontwikkeld voor wearables en kleine verbonden toestellen terwijl de A3900 in de wagen thuishoort. De E3900 is gericht op een breed publiek en is in staat zelf het onderscheid te maken tussen rekenwerk dat best lokaal op de chip gebeurt, en rekenwerk dat beter naar het achterliggende datacenter gaat. Dat is sneller en efficiënter, aangezien er geen overbodige stroom van data naar servers ver weg moet vloeien.

Quadcore

Verder moet de E3900 overweg kunnen met tot drie schermen tegelijk. Grafisch zou de chip, die gebakken is op 14 nm, volgens Intel 2,9 keer beter presteren dan zijn voorganger. Langs de rekenkant moeten de prestaties 1,7 keer hoger liggen, met dank aan de vier 2,5 GHz-kernen van het meest high-end exemplaar uit de E39600-reeks.

De A3900 snakt dan weer naar wielen. De chip is ontwikkeld om entertainmentfuncties en digitale dashboarden van een wagen aan te sturen, net als natuurlijk systemen voor autonoom rijden. De A3900 zal pas vanaf begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business