Nieuws

Verbiedt Google binnenkort snelladen voor Android?

Dat Google-ingenieurs geen fan zijn van snelladers is een publiek geheim. Mogelijk gaat een volgende Android-versie snelladen zelfs onmogelijk maken.

Benson Leung, ingenieur bij Google, is geen fan van snelladen. Volgens hem kunnen de USB-C-standaard en de huidige batterijtechnologie snelladen niet aan. Je batterij gaat naar de knoppen, of je toestel zou zelfs kunnen ontploffen door de opgebouwde spanning binnenin. Toch maken vele smartphonefabrikanten gebruik van (hun eigen variant van) snelladers. Als het van Google afhangt is dat binnenkort gedaan.

[related_article id=”181357″]Qualcomm voorziet in zijn chipset de nodige technologie om snelladen mogelijk te maken. Onder meer de LG G5 en de HTC 10 maken daar gebruik van via USB-C. Andere fabrikanten hebben dan weer hun eigen snellaadtechnologie, zoals Dash Charge van OnePlus of SuperCharge van Huawei. Volgens Qualcomm kan dat ook helemaal geen kwaad, want de chipset is slim genoeg om te hoge stroomtoevoer te normaliseren.

Google ziet de discussie liever verdwijnen en wil daarbij op zeker spelen. Momenteel raadt het elke fabrikant al af om snelladers te gebruiken. In een volgende versie is het goed mogelijk dat het snelladen softwarematig onmogelijk maakt, tenzij de fabrikant snelladen mogelijk maakt via USB-PD – dat is de standaard die vastgelegd werd door het USB Implementers Forum, de organisatie die instaat voor de standaardisering van nieuwe technologie.

Melkkoeien

De softwarebeperking zou andere laadtechnieken nog wel toestaan, maar de snellaadcomponent ervan blokkeren. Googles eigen Pixel XL maakt wel gebruik van USB-PD en zou dus nog wel kunnen snelladen. Het grote verschil met andere technieken zit in het aantal Watt dat wordt aangeleverd. Bij USB-PD is dat 18W, terwijl de variant van Qualcomm tot 20W haalt.

Fabrikanten pakken graag uit met hun eigen technieken en bijhorende snelladers aangezien de standaardisering het vandaag mogelijk maakt om met zowat elke USB(-C)-kabel je toestel op te laden. Het differentiëren van snellaadtechnieken verplicht de gebruiker echter om bij de fabrikant zelf aan te kloppen indien die eerste een extra snellader op de kop wil tikken. Bovendien is het een slecht idee om je toestel snel op te laden met een andere oplader dan de originele, aangezien de technieken zo sterk kunnen verschillen. Gewoon opladen kan normaal gesproken geen kwaad.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business