Achtergrond

Zo leert Fender je gitaar spelen via je smartphone

90 procent van alle beginnende gitaristen geeft er binnen het jaar de brui aan. Speciale apps en versterkers moeten dat tegengaan met Guitar Hero-achtige gimmicks.

De gitaarmarkt is wereldwijd jaarlijks goed voor zes miljard dollar. Een groot deel van die inkomsten komen uit aankopen van beginnende gitaristen. Sinds 2012 stagneert deze markt echter, en dat heeft deels te maken met die beginners die almaar sneller opgeven. 90 procent van alle nieuwelingen geeft er binnen het jaar de brui aan, de meesten daarvan zelfs al na drie maanden.

Leren gitaar spelen krijgt tegenwoordig ontzettend veel concurrentie van andere tijdverdrijven en games die het ambacht simuleren en vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan Guitar Hero – al is die ster al langer tanende. Beginners zijn nochtans essentieel voor gitaarbouwers zoals Fender. Zij proberen steeds nieuwe muzikanten aan te trekken met goedkope modellen, in de hoop dat ze later overstappen op duurdere en betere modellen (en in sommige gevallen de smaak zo te pakken krijgen dat ze een gitaarmuur aanleggen).

[related_article id=”185648″]

Wall of sound

Om beginners tot dat derde stadium te krijgen, is enige volharding een must. Nu smartphones gemeengoed zijn, en over het algemeen best wel krachtig zijn, richt Fender zich op digitale vooruitgang om beginners beter bij te staan in hun muzikale queeste. Apps en versterkers die uitgerust zijn met bluetooth vormen essentiële onderdelen van die strategie.

Fender lanceerde reeds een eerste app in de Apple App Store: Tune. Apps die de microfoon van je smartphone gebruiken om je instrument te stemmen zijn er al in overvloed. Het exemplaar van de gitaarbouwer richt zich daarentegen meer op beginnelingen, voor wie basishandelingen als stemmen in het begin nogal afschrikwekkend kunnen zijn – je moest maar eens iets verkeerd doen.

Met je smartphone

Aan de hand van Tune wordt je stap per stap begeleid bij het stemmen; zowel de basis als speciale stemmingen, zoals ‘drop D’, komen daarbij aan bod. Binnenkort volgt Fender deze app op met een nieuwe suite die je klank aanpakt. Een van de apps zal het mogelijk maken om eender welk nummer uit je muziekbibliotheek te leren spelen. Een andere app maakt het dan weer mogelijk om de klank van je favoriete gitarist na te bootsen.

Die laatste zal het ook mogelijk maken om zelf je eigen sound te ontwikkelen, die je dan vervolgens kan delen met vrienden of onbekende collega’s. Om die sound uiteindelijk uit een versterker te krijgen, brengt Fender een versterker uit die bluetooth ondersteunt. Die zal midden 2017 op de markt verschijnen. Je gitaar verbinden met je smartphone kan je via een eenvoudige audio-interface voor iOS, de iRigg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business