Nieuws

Goedkope ransomware valt computer, externe opslag én netwerk aan

Hackers kunnen tegenwoordig een goedkoop ransomwarepakket kopen dat erg krachtig is. Het kan zelfs andere cryptolockers overschrijven.

Een nieuwe variant van ransomware zaait paniek op het internet. Hackers kunnen het pakket aankopen voor slechts 39 dollar om het dan met een ‘levenslange licentie’ te verspreiden. Ondanks de belachelijk lage prijs gaat het om verrassend sterke malware.

[related_article id=”183932″]Eens de software door een gebruiker wordt geactiveerd, wordt niet alleen het systeem aangevallen en geëncrypteerd, maar zoekt Stampado ook naar externe opslagschijven en netwerken om zich op te nestelen. Externe schijven worden eveneens versleuteld, terwijl de netwerken dienen om later weer nieuwe toestellen aan te vallen.

Bovendien is de ransomware in staat om andere ransomware te overschrijven. Ben je reeds aangevallen, dan zullen versleutelde bestanden opnieuw worden versleuteld volgens het Stampado-protocol, waardoor je mogelijk twee verschillende hackers moet betalen. Onder meer Locky, Cerber en Cryptowall kunnen zo worden overschreven.

Wie besmet werd door Stampado krijgt 96 uur om te betalen alvorens de sleutel wordt weggesmeten – en elke 6 uur wordt een willekeurig bestand verwijderd. Opvallend is dat je niet moet betalen met de Bitcoin, zoals doorgaans het geval is, maar dat je contact moet opnemen met iemand per e-mail om dan de details te bespreken. Beveiligingsspecialisten raden zoals gewoonlijk af om losgeld te betalen; voor Stampado zou de decryptiesleutel gewoon online te vinden zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business