Nieuws

Europese Marslander crashte door gps-probleem

Een maand na de onfortuinlijke crash van Schiaparelli op Mars zijn er sterke aanwijzingen dat de sonde door een foute berekening van zijn locatie een fatale misstap beging.

 

Het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA) heeft zich nog niet achter een definitieve conclusie geschaard van wat er aan de basis lag van de crash van Mars-sonde Schiaparelli, maar er zijn sterke aanwijzingen dat een misberekening van diens positie wel eens de schuldige zou kunnen zijn.

Fatale glitch

ESA heeft een update gepubliceerd over het onderzoek naar de oorzaak. Volgens de geanalyseerde data zouden de de intrede in de atmosfeer en het afremmen nadien perfect verlopen zijn. Het is de afdaling naar Mars waar problemen lijken te zijn opgedoken. Een van de instrumenten op de sonde – de Inertial Measurement Unit die vaststelt hoe snel de sonde ronddraait – ondervond een glitch die een seconde duurde.

[related_article id=”186555″]Een klein ogenblikje, maar genoeg om verkeerde informatie te voeden aan het centrale navigatiesysteem. Hierdoor dacht de computer dat de sonde op een negatieve hoogte zat, onder het grondniveau dus feitelijk. Dat activeerde de parachute, kort de remmotoren, en uiteindelijk ook de grondsystemen van Schiaparelli, terwijl de sonde eigenlijk nog 3,7 km boven het Marsoppervlakte vloog. “Dit is een zeer voorlopige conclusie van ons technische onderzoek,” verklaart David Parker, Directeur Human Spaceflight en Robotic Exploration bij ESA. “Het volledige beeld zal gegeven worden begin 2017 via een toekomstig rapport.”

De ondergang van Schiaparelli heeft de Marsambities van de Europese organisatie niet gedoofd. Het agentschap bevestigt dat het een tweede ExoMars-missie heeft gepland die in 2020 gelanceerd zal worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business