Nieuws

Belgische operatoren maken een einde aan anonieme telefoonnummers

De laatste dagen van het anonieme telefoonnummer zijn geteld. Wie een prepaid-simkaartje heeft en daar nooit identiteitsgegevens voor heeft opgegeven, moet dat binnenkort verplicht rechtzetten.

Een prepaid-simkaart is een kaart die je zonder veel poespas in de winkel op de kop kan tikken. In tegenstelling tot een postpaid-kaartje of een abonnement hoefde je geen persoonlijke gegevens achter te laten om met de nieuwe simkaart aan de slag te gaan. Die anonimiteit is natuurlijk gegeerd door mensen met een minder wettelijke bron van inkomsten, alsook terroristen.

Om die laatste een stok tussen de wielen te steken, besliste de Belgische Federale overheid bij wijze van koninklijk besluit om een einde te maken aan de anonieme simkaarten. De verkoop van dergelijke kaartjes stopt niet, maar kopers zullen hun identiteitskaart bij de hand moeten hebben bij de aanschaf. Buitenlandse klanten kunnen hun paspoort gebruiken.

Wie al een anoniem kaartje bezit, krijgt een half jaar de tijd om zich te registreren. Zowel Base (Telenet), Proximus als Orange kondigen campagnes aan waarmee ze hun prepaid-klanten willen bereiken en de registratie zo pijnloos mogelijk willen maken. De drie providers manen hun klanten aan op hun identificatiegegevens online in te geven. Daar is een eID-kaartlezer voor nodig. Je kan ook langs een winkel van je provider gaan om de registratie te voltooien.

Registratietour

Base zet bijkomend een heuse registratietour op poten. Een camper zal het land doorkruisen zodat prepaid-klanten de kans krijgen om zich dicht bij huis persoonlijk te registeren. Het KB geeft operatoren een half jaar de tijd om al hun klanten te registreren. Eigenaars van een prepaid-kaartje krijgen onder andere via sms herinneringen om de registratie te voltooien. Wie zijn identiteit voor de deadline niet kenbaar heeft gemaakt, wordt in principe tijdelijk van het netwerk geweerd.

Het Koninklijk besluit treft alle prepaid-kaartjes in ons land. Naast de grote providers moeten ook de kleinere, die vaak onderdeel zijn van één van de drie giganten, er aan geloven. Zo moeten ook eigenaars van een prepaid-kaart van JIM Mobile, Allo RTl, Ortel Mobile en Türk Telekom aan de nieuwe regels voldoen.

Orange-klanten met een eID-lezer kunnen de registratie uitvoeren via deze website. Klanten van Proximus kunnen hier terecht. Wie een prepaid-sim van Base heeft tenslotte, kan naar deze website surfen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business