Nieuws

Gratis Europees internet komt volgend jaar al

Het plan van Europa om ieder Europees dorp uit te rusten met gratis kwalitatief internet, kan op veel bijval rekenen. De eerste projecten voor de uitrol staan al voor begin 2017 gepland.

Op 14 september pakte Europees president Jean-Claude Juncker tijdens een toespraak uit uit met een plan om gratis wifi naar alle Europese steden en dorpen te brengen. Wifi4EU, zoals het initiatief door het leven gaat, moet over heel de unie worden uitgerold. Concreet wil Juncker in ieder dorp en in iedere stad minstens één centrale plaats waar iedereen gratis van kwalitatief draadloos internet kan genieten.

 

Wifi4EU

Juncker wil dat het plan tegen ten laatste 2020 werkelijkheid wordt. Wifi4EU kan alvast op veel bijval van de lidstaten rekenen. De Europese Ministers die instaan voor telecom in hun land zijn nu al overeengekomen hoe de financiering van het plan er moet uitzien. Ieder dorp en iedere stad zal immers subsidies kunnen aanvragen voor de installatie van een eigen internethotspot. De subsidies zullen verdeeld worden naargelang vragen binnenkomen, rekening houdend met een faire geografische verdeling van de middelen.

Europa neemt de installatie van de high-tech-hotspots voor zijn rekening maar de uitbating ervan wordt gefinancierd door de lokale overheden zelf. In totaal trekt Europa 120 miljoen euro uit tussen 2017 en 2019. De eerste projecten zullen van start gaan zodra het Europees parlement en de lidstaten hun finale zegen geven. Volgens de EU zal dat nog voor de zomer van 2017 het geval zijn.

 

Gratis voor iedereen

In eerste instantie zullen 6.000 tot 8.000 lokale gemeenschappen hun voordeel kunnen doen met het plan. Het is de bedoeling om de gratis wifinetwerken uit te rollen op plaatsen waar het dorpsleven sterk is. Denk daarbij aan centrale parken, pleinen of bibliotheken. De netwerken moeten ultramodern zijn en een hoge capaciteit hebben. Juncker wil internet zo eenvoudig toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht zijn of haar financiële middelen. De EU schat dat de netwerken zo’n 40 a 50 miljoen connecties per dag zullen verwerken.

Europa hoopt dat de uitrol van de netwerken de ontwikkeling en het gebruik van digitale overheidsdiensten zal stimuleren. Gemeentes die interesse hebben, kunnen binnenkort een aanvraag indienen. De voorgestelde locatie is daarbij belangrijk. Bovendien zal de EU alleen projecten financieren op plaatsen waar nog geen kwalitatief gratis draadloos internet beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business