Nieuws

Microsoft lanceert ARM-versie Windows 10 voor x86-applicaties

Met de ondersteuning van ARM-chips voor Windows 10 creëert Microsoft de mogelijkheid om het desktopsysteem en programma's volledig op een mobiele processor te laten draaien dankzij emulatie.

Microsoft licht het doek van een langverwachte innovatie: de mogelijkheid om de dekstopvariant van Windows 10 op ARM-processors te draaien. Het bedrijf geeft vandaag een eerste demonstratie van de mogelijkheden tijdens een conferentie in China, en kondigde het nieuws ook aan op zijn Windows 10-blog.

 

Windows RT

De ARM-versie van Windows 10 is tot stand gekomen via een samenwerking met chipbakker Qualcomm. Concreet zullen de eerste mobiele Windows 10-toestellen met de Qualcomm Snapdragon 835 werken, een 10 nanometer SoC die nu nog in ontwikkeling is.

Microsoft had bij Windows 8 ook al een dergelijk project lopen, namelijk Windows RT. Die versie van het besturingssysteem had een desktopmodus waarmee je een paar klassieke applicaties van Microsoft zelf kon gebruiken, maar voor de rest beroep moest doen op de toen nog erg magere Windows Store. Microsoft corrigeert die fout nu: de ARM-versie van Windows 10 zal elk Win32-programma kunnen emuleren.

 

Snapdragon in laptop

Microsoft zelf schuift voornamelijk de opportuniteiten naar voor die dat biedt voor laptops. Door een mobiele chip te gebruiken in een laptop kunnen de apparaten een pak energievriendelijker werken. Het geeft fabrikanten de mogelijkheid om nog dunner te gaan met hun designs, en brengt ook een standaard ondersteuning voor mobiele netwerkverbindingen naar de computers. Ondersteuning van ARM betekent ook een potentiële krachtige boost voor Windows Continuum, de software waarmee je de mobiele versie van Windows 10 op een pc kan draaien.

 

https://www.youtube.com/watch?v=A_GlGglbu1U

 

Het bedrijf beklemtoont dat de ARM-versie van Windows 10 bijna niet te onderscheiden zal zijn van het originele desktopsysteem, met alleen een verschil in prestatievermogen voor de zwaarste apps. Hoe de emulatie exact werkt, wil Microsoft niet kwijt.

 

Licentie

Volgens Microsoft-topman Terry Myerson beantwoordt het bedrijf met de lancering van de ARM-versie aan een grote vraag vanuit de hoek van zowel consumenten als fabrikanten. Hij stelt dat het bedrijf de keus zal laten aan fabrikanten of ze voor Qualcomm of Intel kiezen om hun pc’s samen te stellen, er zullen dus geen speciale incentives komen. “Ons plan is om Windows 10 consistent te licenseren tussen chipsets,” vertelt hij aan The Verge. Dat lijkt erop te duiden dat het prijspunt van de mobiele laptops toch nog altijd boven een Chromebook zal komen te liggen.

 

De eerste Windows 10-toestellen met de lichtere Snapdragon-chips zouden in 2017 moeten verschijnen. Ondersteuning voor ARM zal nog niet met de Creators Upgrade uitgerold worden, dus het lijkt erop dat de officiële lancering in het tweede helft van het jaar zal vallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business