Nieuws

SpaceX gaat voor lancering in januari na grote ontploffing

Vier maanden na de explosie van een Falcon 9 met een Facebook-satelliet aan boord, wil SpaceX opnieuw een raket naar de ruimte sturen.

SpaceX wil begin januari 2017 opnieuw een Falcon 9-raket lanceren. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft geen Falcons meer gelanceerd sinds de zware explosie van een raket tijdens een test op 1 september van dit jaar. Tijdens het voltanken van de Falcon 9 voor een voorbereidende test zorgde een onvoorziene chemische reactie voor een vuurzee die niet alleen de raket maar ook de peperdure communicatiesatelliet en zelfs het hele lanceerplatform vernielde. De Amos-6-satelliet in kwestie moest onderdeel zijn van Facebooks plan om internet naar de hele wereld te brengen.

Moeilijk onderzoek

De oorzaak van de explosie was lang een raadsel. Musk noemde het onderzoek het moeilijkste dat SpaceX ooit moest voeren. Uiteindelijk bleek de gekoelde vloeibare zuurstof gereageerd te hebben met het koolstofcomposiet van de heliumtank in de bovenste trap.

SpaceX gaat normaal deze maand nog een finaal rapport over de oorzaak overmaken aan de luchtvaartautoriteiten in de VS. Lanceringen moeten in januari hervatten. Voor SpaceX breekt een drukke periode aan. De herfst en de winter van dit jaar moesten normaal een erg drukke periode zijn voor het privé-ruimtevaartbedrijf, met meerdere landeringen per maand. Door de explosie werden al die lanceringen uitgesteld en de klanten wachten natuurlijk ongeduldig op het bedrijf om hun satellieten in een baan om de aarde te brengen. Ook de eerste lancering van de Falcon Heavy, SpaceX’s zwaarste raket, werd opnieuw uitgesteld.

Optimistische deadlines

Of SpaceX de januari-deadline zal halen, blijft afwachten. Musk en zijn bedrijf zijn notoir optimistisch wat deadlines betreft. Aanvankelijk werden november en december al getipt als maanden voor een mogelijke return to flight. Nu het raport over de explosie min of meer is afgerond en de oorzaak bekend is, lijkt de eerste helft van januari echter haalbare kaart.

De nieuwe lanceringen zullen niet gebeuren vanop Cape Canaveral, aangezien het nog maanden zal duren alvorens het lanceerplatform terug operationeel is. SpaceX zal lanceren vanop een alternatief platform bij de Vandenberg luchtvaartbasis in Californië aan de andere kant van de VS. De nieuwe lancering zal de Iridium-1-kunstmaan voor Motorola naar een baan om de aarde brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business