Nieuws

Evernote-medewerkers mogen je notities lezen (en hoe je dat voorkomt)

Evernote wil gebruik maken van machine learning om zijn software te verbeteren. Om de AI te controleren, schakelt het bedrijf medewerkers in die je notities mogen lezen.

Update 16 december 2016: Evernote keert op zijn stappen terug als gevolg van felle kritiek bij gebruikers. In een blogpost laat het bedrijf weten dat het via een opt-in zal werken en je notities niet zullen worden ingekeken voor het verbeteren van de machine learning technologieën, tenzij je daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

Op 23 januari 2017 past Evernote zijn privacybeleid aan. Het internet gonst van de verontwaardiging, omdat medewerkers van het bedrijf voortaan je notities zouden mogen lezen. We kijken na in hoeverre deze beweringen kloppen en onderzoeken de mogelijkheden die je hebt om te voorkomen dat je privacy wordt geschonden.

Machine learning

Evernote heeft een apart artikel op zijn website gewijd aan de veranderingen die in januari zullen worden doorgevoerd. In de eerste paragraaf maakt het bedrijf onmiddellijk duidelijk dat vanaf volgend jaar zijn medewerkers de nieuwe machine learning technologieën die toegang hebben tot accountinhoud mogen controleren.

“Dit is voornamelijk bedoeld om na te kijken dat onze machine learning technologieën correct werken, zodat de meest relevante content en functies met jou gedeeld kunnen worden,” schrijft Evernote. “Onze computersystemen doen hun werk goed, maar soms is een minieme hoeveelheid menselijke controle nodig om zeker te zijn dat alles exact werkt zoals het moet.”

Privacy

Gelukkig zullen niet alle Evernote-medewerkers zomaar je notities kunnen inkijken. Evernote zegt slechts een beperkte groep werknemers toegang te zullen geven tot je bestanden. Deze groep mensen zal bovendien regelmatig opleidingen krijgen, zodat de werknemers op de hoogte zijn van de recentste privacy- en beveiligingsstandaarden.

Evernote belooft dat de data die het op deze manier in handen krijgt niet zal verkopen of gebruiken om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Wel zegt het bedrijf de gegevens te kunnen gebruiken om je op de hoogte te brengen van functies waarin je misschien geïnteresseerd bent.

Voorkom dat derden je notities lezen

Wil je niet dat Evernote-medewerkers je notities kunnen lezen? Er zijn verschillende manieren waarop je kan voorkomen dat je persoonlijke gegevens door anderen bekeken kunnen worden. In de eerste plaats kan je opteren om niet gebruik te maken van de machine learning functie van Evernote. Ga hiervoor naar je accountinstellingen en klik aan de linkerzijde op persoonlijke instellingen. Zorg ervoor dat de optie ‘Geef Evernote toestemming om mijn data te gebruiken om mijn ervaring te verbeteren’ niet is aangevinkt.

Let wel dat zelfs wanneer deze optie uitgevinkt staat, er nog altijd bepaalde (zeer specifieke) gevallen zijn waarin Evernote je gegevens mag inkijken en delen met andere instanties. Die specifieke situaties staan opgelijst in het privacybeleid. De notitiedienst benadrukt wel dat het je gegevens niet zomaar doorverkoopt aan de hoogste bieder en dat alleen absoluut noodzakelijke informatie wordt gedeeld, bijvoorbeeld in het geval van een rechterlijk bevel.

Je kan er eveneens voor zorgen dat slechts bepaalde notities niet door derden gelezen kunnen worden, terwijl je nog steeds gebruik maakt van de voordelen van machine learning. Hiervoor dien je de tekst in je notities te encrypteren. Dat kan door in de desktopclient voor Windows of macOS de tekst te selecteren, er met je rechtermuisknop op te klikken en voor geselecteerde tekst versleutelen te kiezen. Enkel mensen waarmee je het wachtwoord van de versleuteling deelt, zullen de tekst kunnen lezen.

Tot slot kan je ervoor kiezen om Evernote de rug toe te keren en een andere notitiedienst te gebruiken. Op zijn website legt het bedrijf tot in de puntjes uit hoe je je abonnement kan stopzetten en je account kan deactiveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business