Nieuws

Europese Commissie: Facebook gaf misleidende informatie over WhatsApp

Volgens de Europese Commissie heeft Facebook misleidende informatie gegeven over zijn overname van WhatsApp.

De Europese Commissie beschuldigt Facebook van het verschaffen van misleidende informatie over zijn overname van WhatsApp. Facebook beweerde in 2014 dat het niet in staat was om Facebook-accounts en WhatsApp-accounts op een betrouwbare en geautomatiseerde manier aan elkaar te linken. Nu, twee jaar later, blijkt het tegenovergestelde waar te zijn.

“In tegenstelling tot Facebook zijn verklaring en antwoord tijdens het nakijken van de samensmelting van beide bedrijven, was het al in 2014 technisch mogelijk om Facebook-accounts en WhatsApp-accounts automatisch te matchen,” schrijft de Europese Commissie. “De Commissie denkt daarom dat Facebook opzettelijk of door nalatigheid incorrecte en misleidende informatie gaf aan de Commissie. Dit is in strijd met de EU Merger Regulation.”

Boete

Dat Facebook wordt beticht van onwettelijke praktijken wil niet zeggen dat de samensmelting van Facebook en WhatsApp in Europa illegaal is. De overname werd immers in oktober 2014 al goedgekeurd. Wel moet Facebook tegen 31 januari 2017 de EC van een antwoord voorzien. Het bedrijf loopt het risico op een boete van één procent van zijn omzet.

“We respecteren het proces van de Commissie en zijn ervan overtuigd dat een volledige herziening van de feiten zal bewijzen dat Facebook ter goeder trouw heeft gehandeld,” reageert Facebook. “We hebben altijd accurate informatie gegeven over onze technische mogelijkheden en plannen.”

Privacy-overeenkomst

De beschuldiging van de Europese Commissie komt nadat Facebook in augustus zijn privacy-overeenkomsten aanpaste. Facebook schreef toen dat WhatsApp je telefoonnummer met moederbedrijf Facebook zou gaan delen. Dit werd gedaan voor interne doeleinden, zoals het mogelijk maken om op het sociale medium nog gerichtere advertenties te tonen. De uitwisseling van gegevens tussen beide diensten wijst erop dat Facebook wel in staat is om de WhatsApp-account en Facebook-account van eenzelfde persoon aan elkaar te linken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business