Nieuws

VS vraagt Belgische reizigers om sociale media-profielen op te lijsten

De ESTA die aspirant-reizigers naar de VS moeten invullen vooraleer ze het land binnen mogen, vraagt sinds kort naar informatie over de sociale media-accounts die ze bezitten. De uitbreiding moet helpen met het identificeren van potentieel gevaar.

De Amerikaanse regering is gestart met het opvragen van informatie over Facebook, Twitter en andere sociale media-accounts aan reizigers die het land binnenkomen, zo rapporteert website Politico. De verandering zou op 19 december zijn ingegaan en is het resultaat van een beleidsvoorstel dat in juni van dit jaar op tafel kwam bij de regering.

Optioneel

Het geldt enkel voor zij die zonder een visum het land binnenkomen via het ESTA-systeem en is op dit moment optioneel. Het overheidsorgaan dat instaat voor de verwerking van de reizigersinformatie heeft verklaard dat het niemand zal weigeren het land binnen te komen als ze geen informatie over hun sociale media willen geven.

Specifiek vraagt ESTA reizigers nu om “informatie op te geven die geassocieerd is met hun online aanwezigheid”. Op het webformulier krijgen ze de mogelijkheid om uit een drop-down menu verschillende online diensten als Facebook, Instagram, LinkedIn en Google+ te selecteren. Er is een veld voorzien waar mensen hun accountnamen op de platformen in kwestie kunnen opgeven. Volgens de regering is de nieuwe uitbreiding van de ESTA een middel om potentiële gevaren te identificeren. Het is op dit moment onduidelijk of de VS meteen de toegang tot het land kan weigeren aan personen op basis van de informatie die ze zo verkrijgt.

De beleidswijziging kan op heel wat kritiek rekenen vanuit de hoek van mensenrechtenacitivisten, en ook lobbygroepen van technologiebedrijven. Zij zien de aanpassing als een zoveelste inbreuk op het recht op privacy.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business