Nieuws

Googles drones op zonne-energie blijven aan de grond

Project Titan is niet meer. Alphabet bergt zijn plannen op voor het commercialiseren van drones die draaien op zonne-energie, wegens personeelsproblemen.

X, het voormalige X Labs en dochterbedrijf van Alphabet, trekt de stekker uit Project Titan. Het project zag het levenslicht na de aankoop in 2014 van het bedrijf Titan Aerospace, dat zich bezig hield met het ontwikkelen van drones die met behulp van zonne-energie verschillende dagen in de lucht konden blijven. Het was de bedoeling dat Titan onder de vleugels van Google (en later Alphabet) een commercieel bruikbaar product zou opleveren, maar Alphabet heeft het initiatief eind vorig jaar opgedoekt. Dat bevestigde een woordvoerder aan Business Insider.

X en Titan

Dochterbedrijf X is de afdeling waaronder Google al zijn experimentele projecten heeft geplaatst. De organisatie heeft het momenteel moeilijk. Dat ligt deels aan het feit dat de onconventionele initiatieven die onder X ressorteren voornamelijk verlies draaien, een van de belangrijkste redenen waarom Google zich een jaar geleden opsplitste in Alphabet. Sind de geboorte van Alphabet zag de divisie verschillende topwerknemers vertrekken, waaronder het hoofd van de subafdeling die zich bezig hield met drones.

De Titan-drones maakten onderdeel uit van Googles pogingen om internet naar afgelegen gebieden te brengen. Het zoekgigant heeft beslist om de teamleden die werkten aan de drones onder andere over te brengen naar Project Loon. Loon heeft een gelijkaardige missie, maar steunt op ballonnen om beter internet in nieuwe regio’s te introduceren. “In deze fase representeren de economische en de technische haalbaarheid van Project Loon een meer veelbelovende weg om landelijke en afgelegen gebieden in de wereld te verbinden,” aldus de woordvoerder.

Ara

Project Titan is niet het enige concept dat een roemloos einde kent binnen de enorme organisatie die Alphabet is. Zo borg het bedrijf vorig jaar ook verrassend Project Ara op, de modulaire telefoon waaraan het al lange tijd sleutelde. Verrassend, omdat het bedrijf tijdens zijn recente ontwikkelaarsconferentie I/O nog had verkondigd dat de telefoon eindelijk de eindfase naderde en in najaar 2016 te verkrijgen zou zijn. De smartphone werd het slachtoffer van een stroomlijningsproces.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business