Nieuws

Je Android-smartphone rooten: is dat wel verstandig?

Door je smartphone te rooten, ontsluit je een hoop extra mogelijkheden. Er zijn echter ook risico’s en nadelen aan het proces verbonden.

Doordat Android is gebaseerd op de Linux-kernel kan je een hoop extra mogelijkheden op je smartphone ontsluiten door root-toegang te verkrijgen. In Android en Linux in het algemeen komt root-toegang overeen met de administratoraccount in Windows. Je krijgt de volledige toegang tot de directory van het systeem en kan veranderingen aanbrengen die invloed hebben op hoe het besturingssysteem functioneert.

Meer specifiek rooten mensen hun Android-toestel om systeemapps te verwijderen. Vaak kan je dergelijke applicaties niet via de standaard weg wissen, waardoor roottoegang en een gespecialiseerde app noodzakelijk zijn. Bovendien kan je na het rooten van je smartphone de manier waarop de CPU van je toestel zich gedraagt aanpassen, de gebruikersinterface wijzigen en advertenties blokkeren.

Risico’s

Na het lezen van voorgaande paragraaf sta je misschien te springen om je eigen toestel te rooten. Jammer genoeg moeten we dit enthousiasme temperen. Android is op een zodanige manier ontworpen dat het moeilijk is om dingen kapot te maken met een standaard gebruikersaccount. Wie root-toegang heeft, krijgt echter de controle over het volledige systeem. Indien je niet voorzichtig bent, kan je je smartphone onbruikbaar maken door slechte aanpassingen aan de systeemfiles te maken of een gevaarlijke app te installeren.

Bovendien breng je met het root-proces alleen al je smartphone in gevaar. Je kan je smartphone al onbruikbaar maken tijdens het rooten zelf en de kans is klein dat de smartphonemaker je te hulp zal komen schieten. Bij de meeste fabrikanten verlies je immers de garantie wanneer je hun toestellen root.

Alleen al met het root-proces breng je je smartphone in gevaar

Google

Eén van de fabrikanten die geroote toestellen niet ondersteunt, is Google zelf. Google biedt de API SafetyNet aan, waarmee kan worden nagekeken of er aan een smartphone is gesleuteld of dat het toestel gehackt is. Verschillende apps, waaronder Android Pay, gebruiken de API en zullen niet langer werken nadat je je smartphone hebt geroot.

Bovendien werken systeemupdates vanaf Android 5.0 Lollipop niet langer op geroote toestellen. Dit komt door de manier waarop Android de OTA-file verwerkt. Updates passen sinds Lollipop de volledige systeem directory aan, waardoor veranderingen of extra bestanden ervoor zullen zorgen dat de update tot een halt wordt geroepen.

Moeilijk proces

Zelfs wanneer je je niet laat afschrikken door voorgaande nadelen en gevaren van rooten, bestaat er een kans dat je er simpelweg niet in slaagt root-toegang te verkrijgen. Vroeger bestonden er apps waarmee je erg eenvoudig een smartphone kon rooten. Dit is echter niet langer het geval. Je zal op het internet op zoek moeten gaan naar een root-procedure, welke doorgaans uit meerdere complexe stappen bestaat.

Bovendien zorgt Google er continu voor dat gekende lekken die het rooten van toestellen mogelijk maken, worden gedicht. Deze lekken zijn immers niet alleen handig voor mensen die aan Android willen sleutelen, ook hackers maken van de beveiligingsgaten gebruik. Iedere maand brengt Google daarom beveiligingsupdates uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business