Nieuws

Pulse: Tesla laat Autopilot sneller rijden en Disney redde Rogue One

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze nieuwe rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze nieuwe rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland.

1. Tesla: ‘Rij toch maar wat sneller’

In december vorig jaar kregen we te horen dat Tesla de snelheid van zijn Autopilot aan banden wou leggen. In een nieuwe update werd een limiet ingebouwd die ervoor zorgde dat de elektrische wagens van Elon Musk voortaan niet sneller konden rijden dan de wettelijk toegestane limiet. Wie toch sneller wou rijden, moest dat manueel doen.

Na een storm van protest werd dan toch besloten om de limiet weer te verwijderen. Het is nu opnieuw mogelijk om (een klein beetje) boven de wettelijke limiet te rijden. De redenering achter de kritiek luidt niet zozeer dat mensen in staat willen zijn de wet te overtreden, maar dat het verkeer rondom hen nu eenmaal flexibel rijdt. Het kan soms gevaarlijker zijn om trager te rijden dan je voor- of achterbuur.

2. Disney redde Rogue One van flauw einde (spoiler-vrij)

Zoals zo vaak het geval is met grote en langverwachte producties krijgen we ook voor Star Wars: Rogue One wat praat na de vaak. We wisten namelijk wel dat Disney ‘reshoots’ vroeg voor zowat 40 procent van de film, maar tot nu was niet geweten wat die veranderingen juist inhielden. Vele fans hielden hun hart vast voor wat de grote bonzen ervan gemaakt hadden; onterecht zo blijkt.

Gareth Edwards, de oorspronkelijke regisseur van de film, had geanticipeerd op commentaar van de grote bazen. Zo had hij enkele scenes, waaronder die op het einde, wat lichter gemaakt dan we hadden verwacht na het zien van de trailers. Disney was echter van mening dat het gerust nog een tint donkerder mocht. Ook hoofdpersonage Cassian Andor werd in de reshoots nog flink bijgespijkerd. The Verge heeft een mooie analyse van het hele gebeuren.

3. Facebook pakt nep nieuws aan in Duitsland

Mark Zuckerberg en de zijnen kregen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen heel wat kritiek te slikken. Zijn sociale medium werd gezien als de grootste verspreider van nep nieuws, wat door velen wordt gezien als een belangrijke factor in de overwinning van Donald Trump. Zuckerberg ontkent nog steeds dat Facebook een dooslaggevende rol speelde, maar lijkt nu toch bereid om in te grijpen.

Het eerste land dat mag experimenteren met zogenaamde ‘fact-checkers’ en nepnieuwsfilters is Duitsland. Dat land, dat binnenkort belangrijke verkiezingen tegemoet gaat, heeft namelijk schrik dat Rusland ook bij hen voor stoorzender zal spelen. Aangezien Duitsland in het middelpunt staat van zowat alle belangrijke Europese beslissingen, ook in verband met de vluchtelingenproblematiek, willen regeringsleiders aller lande zeker zijn dat de verkiezing van de nieuwe bondskanselier incidentloos verloopt.

4. SpaceX eindelijk terug op de afspraak

Elon Musk kan opgelucht ademhalen: SpaceX is helemaal terug. Na de ontploffing van de Falcon 9-raket in september van vorig jaar duurde het een hele tijd vooraleer het ruimtevaartbedrijf de oorzaak van de problemen wist te lokaliseren. Alle daaropvolgende lanceringen werden uitgesteld, aangezien het bedrijf zich geen tweede fiasco kan veroorloven indien een andere raket kampt met dezelfde problemen. Bij de ontploffing ging namelijk een kostelijke satelliet verloren die Facebook moest lanceren in moeilijk bereikbare gebieden zoals Afrika.

De lancering die zaterdag plaatsvond stuurde maar liefst tien satellieten de ruimte in voor communicatiebedrijf Iridium. Na de geslaagde lancering wist de eerste trap – doorgaans ook de duurste – zijn weg feilloos terug te vinden naar een droneschip in de Pacifische Oceaan. Daarmee geldt de eerste lancering van het nieuwe jaar meteen als een grote opsteker voor SpaceX en een financieel succes.

5. Samsung-topman dreigt gevangenis in te gaan in uitdeinend schandaal

In Zuid-Korea is dezer dagen veel te doen rond een corruptieschandaal. Centraal staat Lee Jae-yong, vicevoorzitter en zoon van grote baas Lee Kun-hee. Volgens ingewijden is zoonlief sinds 2014 al de facto de grote baas nadat zijn vader een hartaanval kreeg. Jae-yong wordt nu beschuldigd van het onder druk zetten van regeringsleden om samensmeltingen van afgeleide bedrijven te forceren.

Daarbij zou hij de hulp gekregen hebben van Choi Soon-sil, de dochter van een shamanistische sekteleider, die aan het hoofd staat van een erg invloedrijke nonprofitorganisatie. Het schandaal is diepgeworteld en kostte zelfs president Park Geun-hye het hoofd als regeringsleider. De kans is nu groot dat Jae-yong de gevangenis in moet, waardoor de toekomst van familiebedrijf Samsung onzeker oogt.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business