Nieuws

Pulse: China maakt VPN’s illegaal en nieuwe Chromebooks ondersteunen Android-apps standaard

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze nieuwe rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze nieuwe rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland.

1. China maakt VPN’s illegaal

China schroeft zijn internetcensuur verder aan en gaat strenger optreden tegen niet-geautoriseerde verbindingen die gebruikers helpen de Chinese firewall te ontwijken. Daaronder vallen ook VPN-verbindingen, die een erg populaire tool zijn voor internetgebruikers die regiobeperkingen willen omzeilen of anoniem online willen gaan. Het Chinese Ministerie voor Industrie en Informatietechnologie verbiedt de creatie en gebruik van deze diensten zonder toestemming van de overheid, en legt de taak bij de telecomproviders om hier op toe te zien. De Chinese overheid voert een strenge online censuur en blokkeert alle websites waarvan het denkt dat ze haar autoriteit kunnen ondermijnen. Ook sites zoals Facebook of de diensten van Google worden in het land geblokkeerd.

2. Nieuwe Chromebooks ondersteunen Android-apps standaard

Google heeft aangekondigd dat alle Chromebooks die in 2017 en daarna worden gelanceerd standaard Android-apps kunnen draaien. Google begon in de lente vorig jaar met de uitrol van de Play Store naar Chromebooks, maar dat verliep erg traag. Niet alle bestaande toestellen zijn compatibel, maar de meeste recente apparaten hebben ondertussen wel toegang gekregen tot Android-apps via het ontwikkelaarskanaal. Chromebooks zijn lichtgewicht laptops die voornamelijk steunen op webapps in Chrome. Die aanpak heeft evenwel zo zijn beperkingen. De toevoeging van de Play Store zet de deur open voor een heel gamma aan nieuwe applicaties, waardoor de mogelijkheden van de Google-laptops verder uitbreiden.

3. Samsung boekte beste financiële kwartaal in 3 jaar, ondanks de Note 7

Ondanks het recente fiasco met de Galaxy Note 7, hoeft Samsung zich weinig zorgen te maken. Het bedrijf heeft mogelijk wel imagoschade geleden, maar dat laat zich financieel niet langer voelen. Integendeel, het afgelopen kwartaal was het beste in drie jaar tijd. Samsung boekte zo’n 7,2 miljard dollar winst op een omzet van 45,8 miljard dollar. Dat is een winststijging van meer dan 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De financiële schade die de Note 7 heeft aangericht, bleef dus beperkt tot het derde kwartaal van 2016, toen Samsung 2,2 miljard dollar minder winst boekte dan de voorspelde 6,6 miljard dollar. Met name de afdelingen voor schermtechnologie en computergeheugen zijn de sterkhouders van het bedrijf, al kon ook de mobiele tak een winststijging van 4% optekenen ten opzichte van een jaar eerder.

4. VR-ontwikkelaar verplaatst je hele lichaam naar de virtuele wereld

CloudGate, een ontwikkelaar van VR-toepassingen, is erin geslaagd om het volledige lichaam van een speler naar de virtuele wereld te transporteren door twee extra Vive-controllers aan de voeten te bevestigen. Doordat zowel arm- als beenbewegingen getrouw naar de virtuele wereld kunnen worden omgezet, kan de ontwikkelaar een geloofwaardige grafische representatie van je lichaam weergeven, dat accuraat op je signalen reageert. In onderstaande demonstratievideo van het bedrijf krijg je te zien hoe de opstelling toelaat om de virtuele avatar te laten stappen, dansen of voorwerpen omver trappen.

5. Mini-documentaire toont cyberaanval vanuit het standpunt van een virus

Hoe ziet een cyberaanval eruit… vanuit het standpunt van een virus? Filmmaker Alex Gibney zocht op die vraag een antwoord met zijn VR-documentaire Zero Days VR. De film geeft de kijker een blik door de “ogen” van het Stuxnet-virus, de beruchte malware die onder meer gebruikt werd in een cyberaanval tegen een kerncentrale in Iran. De mini-documentaire is een aanvulling op de film Zero Days, die een uitgebreide kijk geeft op het Stuxnet-incident. Zero Days VR is momenteel alleen te bekijken in VR Palace in de Amerikaanse stad Park City, maar werd geproduceerd met steun van Oculus. De kans is dus reëel dat eigenaars van een Oculus Rift of Gear VR er binnenkort ook op één of andere manier toegang tot krijgen.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business