Nieuws

Goedkope Surface-kopieën krijgen concurrentie van ChromeOS

De goedkope Windows-tablets krijgen binnenkort af te rekenen met een stevige concurrent. Nu ChromeOS compatibel is met Android-apps komt zelfs een eventuele Surface Phone in het vizier.

ChromeOS komt naar tablets. Dat laat Rajen Seth, productverantwoordelijke voor Android en Chrome voor onderwijs en enterprise, weten aan The Verge. Voorlopig laat Seth nog niet te veel in zijn kaarten kijken, maar met de woorden “je mag alles verwachten, van detachables tot tablets” laat hij maar weinig aan de verbeelding over.

De belangrijkste informatie is namelijk dat ChromeOS, met volledige integratie van Android-apps, vanaf nu werkt voor mobiele toestellen als tablets. Dat betekent een doorbraak voor het besturingssysteem dat tot nu slechts beschikbaar was voor Chromebooks en hybride laptops. Volgens Seth is er veel werk en tijd gestoken in het optimaliseren van het OS voor touchbediening. Icoontjes zouden bijvoorbeeld aangepast kunnen worden naar smaak.

Betere Android

Android 7 bracht daarnaast aanpasbare groottes mee voor appvensters, wat betekent dat een oud zeer van Android op tablets ook wordt aangepakt: tot dusver leek Android op tablet meer op een uitgerokken smartphonebeleving. Vanaf Android Nougat zijn ontwikkelaars meer genoodzaakt om meer rekening te houden met verschillende vormfactoren.

[related_article id=”210988″]

ChromeOS heeft het potentieel om in samenwerking met Android het ultieme mobiele OS te worden. Wie zo’n tablet aanschaft, heeft beschikking over alle entertainmentmogelijkheden van Android, terwijl hij met een draadloos toetsenbord meteen ook productief kan werken met alle cloudtoepassingen die Google rijk is. Entertainment en productiviteit komen zo samen tot een ideaal geheel.

Surface Phone-concurrent

Met zijn verhullende woorden zet Seth de deur open naar een nog veel spannendere mogelijkheid: een Surface Phone-concurrent. Al jaren duiken er geruchten op dat Microsoft werkt aan een volwaardige Windows-variant op een smartphone; er zijn genoeg indicaties die aangeven dat er reeds enkele prototypes ontwikkeld werden. Een smartphone die werkt op ChromeOS lijkt dan een nog logischere stap.

ChromeOS weegt immers een pak minder dan Windows 10, terwijl het uitgangspunt hetzelfde is: naadloos schakelen tussen je toestellen dankzij de gedeelde kern en een goed gebruik van clouddiensten. Een Chrome Phone lijkt dan een goeie optie: een telefoon die je in een dock kan steken, of verbindt met een scherm, om dan meteen verder te werken op een groter scherm.

Google fabrikant?

Het is nog niet duidelijk hoezeer Google zelf wilt inzetten op zijn ChromeOS. De Pixel C was een uitstekende tablet die als enige nadeel zijn besturingssysteem had. Sindsdien hebben we niets meer gehoord over nieuwe tablets uit eigen stal en richtte Google de Pixel-noemer op zijn eigen smartphones.

Ook voor een mogelijke Chrome Phone zijn vooralsnog geen indicaties terug te vinden. Na het succes van de huidige Pixel-smartphones zou het echter bijzonder jammer zijn als Google zich niet zelf met zijn volle gewicht achter het idee zou scharen. Het lijkt ons ondenkbaar dat Google het idee zelf nog niet heeft bedacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business