Nieuws

Specificaties Samsung Galaxy S8 gelekt: groter, sneller en duurder

Over twee maanden wordt de Samsung Galaxy S8 onthuld. Gelekte foto’s en specificaties geven al een belangrijke indicatie van hoe krachtig het toestel zal zijn.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal Samsung zijn nieuwste vlaggenschip niet voorstellen tijdens het Mobile World Congress in februari. Omwille van de problemen met de Galaxy Note 7 heeft Samsung zichzelf meer tijd gegeven om de S8 tot in de puntjes uit te testen. De officiële onthulling van de smartphone zal op 29 maart plaatsvinden, maar de specificaties van het toestel zijn al in omloop.

De Samsung Galaxy S8 zal in twee varianten komen: een toestel met een 5,8-inchscherm en een smartphone met een 6,2-inchscherm. Beide toestellen hebben nagenoeg geen bezels, met een QHD Super AMOLED-scherm dat 83 procent van de voorkant in beslag neemt. Verder hebben beide varianten een ongewone aspect ratio van 18,5:9 en zijn ze voorzien van een edge-scherm.

Verschillende chips

Naar gelang de regio waarin je woont, zal je een Galaxy S8 krijgen met een Qualcomm Snapdragon 835 of een Samsung Exynos. Beide chips worden gebakken op 10 nanometer en zouden er daarom voor kunnen zorgen dat de S8 11 procent sneller is en 23 procent meer grafische kracht heeft dan de S7.

Alhoewel de rekenkracht van Qualcomm zijn chip en deze van Samsung in het verleden erg weinig uit elkaar lagen, waren de grafische prestaties niet gelijk. Qualcomm is op dit vlak de duidelijke overwinnaar en voor consumenten is het dan ook interessanter om een Galaxy S8 met Snapdragon 835 in handen te krijgen. De voorbije jaren hebben we in onze contreien echter telkens de variant met Exynos gekregen, waardoor de kans reëel is dat dit ook voor de S8 zal gelden.

Aangezien Samsung de eerste batch Snapdragon 835 gereserveerd heeft voor zijn vlaggenschip zijn er momenteel geen andere fabrikanten die een smartphone hebben aangekondigd met de nieuwste Snapdragon. Het zou daardoor nog wel even kunnen duren alvorens we in de lage landen een smartphone kunnen aanschaffen met de chip.

Dat Samsung voorzichtig is na het Note 7-debacle is te merken aan de batterijcapaciteit.

Kleine batterij

Zoals eerder aangehaald, is Samsung erg voorzichtig met de uitrol van de Galaxy S8 na het hele Note 7-debacle. Dit is duidelijk te merken wanneer je naar de batterijcapaciteit van de toestellen kijkt. De kleinste S8 krijgt een accu met een capaciteit van 3.000 mAh en de 6,2-inch variant heeft een 3.500 mAh-batterij.

Aangezien de smartphones grote schermen met een hoge resolutie hebben, is deze capaciteit eerder mager, wat te merken zal zijn aan de autonomie. De kleinere batterijen worden gedeeltelijk goed gemaakt doordat de chips 20 procent meer energie-efficiënt zouden zijn dan voorgaande SoC’s, maar voor wie apps gebruikt die veel grafische rekenkracht vergen, zal het verschil voelbaar zijn.

Soortgelijke hardware

Ook het geheugen heeft Samsung niet verbeterd ten opzichte van voorgaande toestellen. De Galaxy S8 heeft net als zijn voorganger 4 GB RAM. Wel heeft de smartphonemaker de standaard opslagruimte verhoogd van 32 GB naar 64 GB en kan je het toestel opladen via een USB-C-poort. Verder zullen muziekliefhebbers blij zijn om te horen dat de audiojack nog steeds een plekje weet te veroveren op het vlaggenschip van Samsung.

Net als de S7 heeft de S8 een 12 MP-hoofdcamera, terwijl de selfiecamera een upgrade heeft gekregen naar 8MP. Dat de hoofdcamera geen extra megapixels heeft gekregen, wil echter niet zeggen dat het niet is verbeterd. Naar verluid bevat de camera immers een functie waardoor je met foto’s zoekopdrachten kan uitvoeren. Ook kan je net als bij de Note 7 een irisscanner terugvinden bij de selfiecamera en omwille van het verdwijnen van de homeknop is de vingerafdrukscanner naar de achterkant verhuisd.

Nieuwe functies

Uiteraard heeft Samsung zijn krachtigste smartphone eveneens van nieuwe functies voorzien. Zo zal je je smartphone aan een scherm, toetsenbord en muis kunnen hangen met behulp van een dock. Er is nog erg weinig gekend van de nieuwe functie, die Samsung DeX wordt genoemd, maar lijkt een hoop overeenkomsten te hebben met Microsoft Continuum. Hopelijk zal DeX meer doen dan enkel Android-applicaties op een groot scherm tonen en heeft Samsung ChromeOS er op één of andere manier in geïntegreerd.

[related_article id=”211416″]

Verder maakt Bixby zijn intrede. Bixby is Samsung zijn versie van Google Assistant, al zou de functie complexere commando’s ondersteunen. Ten slotte kan je eindelijk gebruik maken van force touch op een Galaxy. De S8 zal onderaan zijn scherm verschillen in druk kunnen voelen, waardoor je verschillende functies kan oproepen. Een soortgelijke feature bevindt zich al sinds 2015 in de iPhone 6s en 6s Plus.

Prijs

Beide Galaxy S8-modellen zouden vanaf 21 april te koop worden aangeboden. Het 5,8-inchmodel kost 799 euro, terwijl je aan de 6,2-inchvariant 899 euro zal kwijt zijn. Hiermee is de S8 honderd euro duurder dan zijn voorganger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business