Nieuws

Monsterwinst semiconductorfabrieken compenseert Note 7-verlies

Hoewel het Note 7-debacle een aderlating was voor Samsung, pakken de Koreanen toch uit met hun grootste winst in drie jaar. De geavanceerde semiconductorfabrieken compenseren het verlies ruimschoots.

Het gaat goed met Samsung. Als je een terugroep-actie van je dure vlaggenschiptelefoon omwille van explosiegevaar niet alleen kan overleven, maar in datzelfde jaar de grootste winst in drie jaar kan voorleggen, dan doe je iets goed. In het geval van Samsung is de semiconductor-tak van de Koreaanse gigant de kip met de gouden eieren. Samsung is naast onder andere TSMC en Global Foundries één van de bedrijven waar designers van computerchips terecht kunnen om hun ontwerpen te produceren. Apple klopt er bijvoorbeeld aan met zijn iPhone-chips en Qualcomm bakt er sinds vorig jaar zijn high end Snapdragons.

[related_article id=”211416″]

Dit jaar kan Samsung uitpakken met een technische primeur: de Koreaanse fabs zijn de enige ter wereld waar nu al chips met het 10 nm-proces gebakken worden. Qualcomm maakt daar dankbaar gebruik van door de splinternieuwe Snapdragon 835 in een Samsungfabriek te maken, terwijl die laatste in ruil de eerste batch geproduceerde exemplaren helemaal voor zichzelf houdt. Die samenwerking is briljant voor Samsung en Qualcomm maar niet echt voor de rest van de markt, merkten we hier al op.

Grote winstmarge

De fabs zijn dus de modernste ter wereld en ze draaien op volle toeren. Naast SoCs voor mobiele telefoons maakt Samsung 3D V-NAND voor SSD’s en is de vraag naar de 14 nm DRAM erg groot. Ondanks dat alles is de Semiconductortak goed voor slechts 25 procent van de 44 miljard dollar omzet die Samsung het afgelopen jaar draaide. Toch staan de fabs in voor meer dan 45 procent van de winst. Dat illustreert de hoge winstmarges die Samsung kan vragen doordat het technisch een stapje voor heeft op de concurrentie.

Om de enorme winsten te behouden, moet Samsung blijven knokken. Het gaat de semiconductorbusiness alleen voor de wind zolang de Koreanen technisch de sterkste zijn. Wanneer bijvoorbeeld TSMC als eerste een stabiel 7 nm-productieproces kan uitrollen, kan je er vanop aan dat een deel van Samsungs partners naar de concurrentie verdwijnt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business