Nieuws

Apple werkt aan nieuwe ARM-chip voor verbeterde autonomie in Macs

Apple heeft graag de touwtjes in eigen handen en zoekt daarom naar een manier om Intel uit zijn Macs te verdrijven. Een eigen chip zou dit plan in werking kunnen stellen.

Apple werkt aan een nieuwe chip die in toekomstige Mac-laptops gebruikt zou kunnen worden, zo weet Bloomberg uit goede bron. De ARM-chip zou gebaseerd zijn op het exemplaar dat terug te vinden is in de nieuwste MacBook Pro. Bij dit toestel wordt een ARM-chip gebruikt voor het aansturen van de Touch Bar. In de toekomst wil Apple dergelijke chips echter voor meer taken inzetten, waardoor de rol van Intel in Apple zijn toestellen drastisch wordt verkleind.

Autonomie

ARM-chips domineren al enige tijd de smartphone- en tabletmarkt omwille van hun energie-efficiëntie. Ook Apple maakt gebruik van het type chip in zijn iPhones en iPads. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt sinds 2010 zijn eigen A-processors voor zijn mobiele toestellen. Apple zijn eerste ARM-chip voor een Mac, de T1, werd echter pas in oktober geïntroduceerd tezamen met de nieuwe MacBook Pro. Een nieuwe versie van de T1 zou de laptops van Apple van een betere autonomie moeten voorzien.

Eén van de taken die door de nieuwe ARM-chip op zich zou worden genomen, is ‘Power Nap’. Deze functie zorgt ervoor dat Mac-laptops e-mails ontvangen, software-updates installeren en kalenderafspraken synchroniseren terwijl het scherm van het toestel is uitgeschakeld. Momenteel leveren Intel-chips de werkkracht voor het uitvoeren van deze taak en wordt er al weinig energie verbruikt. Door de Power Nap-functie door een ARM-chip te laten uitvoeren, zou er nog meer energie kunnen worden bespaard.

Intel

Een betere autonomie is echter niet het enige waar Apple op uit is. Apple dankt zijn succes aan de nauwe integratie tussen software en hardware van zijn toestellen, doordat het bedrijf de ontwikkeling van besturingssysteem en computer op zich neemt. Intel is echter momenteel een spelbreker in dit plaatje en zorgt ervoor dat Apple het productieproces van zijn toestellen niet volledig in eigen handen heeft. Door het ontwikkelen van zijn eigen chip zou Apple de hardware en software van zijn laptops nog beter met elkaar kunnen laten samenwerken en de productiekosten beter in het gareel kunnen houden.

[related_article id=”210067″]

Momenteel is het volledig aansturen van een Mac met een chip van Apple nog toekomstmuziek. Tot op heden is er immers nog geen enkele chipmaker in geslaagd om het design en productieproces van Intel te kunnen evenaren. Het kwaliteitsverschil tussen de verschillende chipmakers wordt echter steeds kleiner.

Controle

Apple zal daarom beginnen met het gebruiken van zijn ARM-chip voor het uitvoeren van bepaalde taken, terwijl een chip van Intel het hart van Macs zal blijven vormen. Het Amerikaanse bedrijf kan het takenpakket dat zijn eigen chip uitvoert geleidelijk aan opdrijven, waardoor een chip van Intel steeds harder overbodig wordt. Op deze manier kan Apple de controle over zijn eigen producten vergroten, zonder dat het bedrijf het risico loopt dat de prestaties van zijn laptops drastisch verslechteren door een te snelle omschakeling naar een nieuwe chip.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business