Nieuws

Project Cheshire: waarom bouwt Microsoft een concurrent voor Wunderlist?

Met Wunderlist heeft Microsoft al een populaire productiviteitsapp in huis, maar toch werkt het bedrijf aan een volledig nieuw programma dat net hetzelfde zal doen, onder de codenaam 'Project Cheshire'. Waar is het bedrijf op uit?

De eerste gelekte informatie over Project Cheshire, Microsoft nieuwe takenlijst-app, dook op in het voorjaar van 2016. Sindsdien doorliep de app verschillende iteraties, maar het project blijft in de gesloten bètafase. Op basis van hints en beperkte informatie gedeeld door Microsofts testers, kunnen we opmaken dat Cheshire de opvolger wordt van Wunderlist. Microsoft kocht deze populaire ‘to do’-app op in juni 2015. Maar waarom bouwt de technologiereus een compleet nieuwe app, wanneer het gewoon zou kunnen verder bouwen op de sterke punten van Wunderlist? ZDNet.com zocht het uit.

Gestript

Kijkend naar de beschikbare informatie, is Cheshire na negen maanden van ontwikkeling nog niet klaar om de plaats van Wunderlist in te nemen. Er ontbreken nog heel wat functies die die laatste wel heeft. “Op dit punt voelt het [Cheshire] aan als een gestripte versie van Wunderlist,” aldus een anonieme bron. Microsoft zelf wil nog niets officieel kwijt over Cheshire, al doen er geruchten de ronde dat de app ergens in 2017 opengesteld zal worden voor een publieke bèta. Net als bij Wunderllist zou de app op diverse platformen gelanceerd worden, waaronder het eigen Universal Windows Platform, maar ook iOS, Android en op het web.

Recente screenshot van Project Cheshire

Tabula rasa

Waarom volledig opnieuw beginnen? De aannemelijkste reden daarvoor is het feit dat men onder de motorkap van Wunderlist helemaal geen gebruikt maakt van Microsoft-technologieën. De ontwikkelaars doen geen beroep op IT-infrastructuur als Exchange Store of Azure Active Directory. In plaats van Wunderlist volledig te vertimmeren om die componenten toch te integreren, kan Microsoft ervoor gekozen hebben om gewoon opnieuw van nul te starten. Een andere piste is dat Microsoft met Cheshire een interface die sterk lijkt op die van Wunderlist naar Exchange en/of Outlook wil brengen. Via de Exchange-server is het ook mogelijk om ‘to do’ taken op te zetten.

Onzekere toekomst

Met Outlook, OneNote, Office365 Planner en Wunderlist heeft Microsoft alternatieven te over voor gebruikers die takenlijstjes willen opstellen. Hoe Cheshire precies in dat plaatje past, blijft een goed bewaard geheim. Het lijkt logisch dat Microsoft een app wil bouwen die zonder al te veel moeite kan integreren met zijn andere diensten. Volgens bepaalde bronnen wil het bedrijf ook experimenteren met machine learning via Project Cheshire. Met die informatie in het achterhoofd lijkt de toekomst van Wunderlist erg precair. Is de app hetzelfde lot beschoren als Sunrise?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business