Nieuws

SpaceX wil twee raketten per maand lanceren

De ruimtevaartorganisatie van Elon Musk loopt momenteel 70 missies achter. 27 daarvan staan gepland voor het komende jaar, maar dat zei het bedrijf vorig jaar ook.

2017 wordt een belangrijk jaar voor SpaceX. De ruimtevaartorganisatie wil maar liefst 27 raketten de ruimte insturen, ongeveer een per twee à drie weken. Dat zegt Gwynne Shotwell, die de dagelijkse leiding in handen heeft. Een ambitieus doel, temeer omdat ze datzelfde doel vorig jaar al eens uitsprak. Toen wist SpaceX uiteindelijk slechts acht missies te lanceren.

Nog voor de grote ontploffing in september, waarbij ook een satelliet van Facebook in vlammen opging, kampten de Falcon 9-raketten al met allerhande kwaaltjes. Het incident in september zorgde logischerwijs voor een vroegtijdig einde van de Elon Muskse ambities voor 2016.

[related_article id=”211408″]

Stevige achterstand

Mede door die problemen loopt SpaceX momenteel 70 missies achter. Heel wat bedrijven willen namelijk zo snel mogelijk hun eigen satelliet in een baan rond de aarde brengen; in totaal is de achterstand goed voor 10 miljard dollar. Vanaf 2018 komen daar eveneens missies bij voor NASA. Een deel van die bestelde lanceringen zullen bovendien bemand zijn.

NASA heeft overigens namens zijn bemanning enkele bekommernissen geuit. Uit enkele rapporten van vluchten van vorig jaar bleek dat de raketten die SpaceX gebruikt regelmatig scheurtjes vertonen aan de turbinebladen van de turbopompen. Die zorgen ervoor dat voldoende brandstof naar de motoren worden gestuwd.

Finale versie

SpaceX heeft echter verklaard dat zijn motoren robuust genoeg zijn om dergelijke scheurtjes te verdragen zonder enig risico. De organisatie zegt dat NASA gewend is te werken met raketten van mindere kwaliteit, waardoor die sneller bezorgd zou zijn over kleine foutjes. SpaceX wijst er eveneens op dat de scheurtjes helemaal niets te maken hadden met het fiasco in september.

Niettemin zegt Shotwell dat er naarstig gewerkt wordt aan een nieuw design; het moet het finale design worden van de Falcon 9 die een bemanning de ruimte in zal dragen. Shotwell zegt eveneens dat deze verbetering er sowieso zat aan te komen, los van fouten die er momenteel al dan niet zouden zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business