Nieuws

Minuscule chip kan medische beeldvorming voorgoed veranderen

Onderzoekers hebben een chip gecreëerd die GHz-golven kan uitsturen. De chip kan de grootte van toestellen bij medische beeldvorming en andere toepassingen drastisch verkleinen.

Onderzoekers aan de University of California Irvine (UCI) hebben een chip ontwikkeld die gebruikt kan worden om onder andere medische beeldvorming voorgoed te veranderen. De chip slaagt erin om ondanks zijn beperkte grootte extremely high frequency-golven uit te sturen. Deze golven bevinden zich in het spectrum van 30 tot 300 GHz en slagen er erg goed in om obstakels zoals weefsel te penetreren. Volgens de ingenieurs kan hun chip daarom worden gebruikt in handheld scanners, waarmee dokters snel en eenvoudig hoge resolutiebeelden van je interne organen kunnen maken.

Krachtige stralen

In tegenstelling tot bij klassieke radiatiemethodes, die gebruik maken van lineair gepolariseerde signalen, wordt er bij de chip van UCI gebruik gemaakt van circulaire signalen. De golven vormen als het ware ronddraaiende tornado’s en zijn hierdoor erg effectief in het penetreren van weefsel. Net als bij klassieke beeldvormingstechnieken kan het toestel een beeld vormen van je interne organen door na te kijken hoe hard de golven worden gereflecteerd.

“We zijn erg enthousiast over het succesvolle design van de radiator, omdat het een complete doorbraak betekent,” vertelt UCI-professor Payam Heydari. “We bieden een volledig nieuw soort toestel aan. Onze kracht en efficiëntie is een orde groter dan bij andere ontwerpen.”

Internet of Things

Volgens de ingenieurs zal hun chip niet alleen in biomedische toepassingen een doorbraak betekenen. Ook in het Internet of Things heeft het toestelletje zijn plaats. Volgens Heydari zou het de sleutel kunnen vormen voor het lanceren van de draadloze standaard van de vijfde generatie die momenteel in ontwikkeling is. Door zijn kleine grootte kan de chip bovendien in zowat alle mogelijke voorwerpen worden geplaatst, waardoor het Internet of Things plotsklaps een hoop extra toepassingen kan bevatten.

Eén van de voorbeelden die door de wetenschappers wordt aangehaald, zijn autonome wagens. Zoals Cédric Van Loon in zijn opinie aanhaalt, kan het fileprobleem waar we momenteel op de Belgische wegen last van hebben drastisch worden verkleind door zelfrijdende auto’s met elkaar te laten communiceren. Hierdoor weten de wagens perfect waar andere voertuigen rijden en wat ze van plan zijn, waardoor de afstand tussen de auto’s kan worden gereduceerd tot enkele centimeters. Een kleine chip die GHz-signalen kan uitsturen en ontvangen, zou hierbij erg goed van pas komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business