Nieuws

Qualcomm lanceert hardware voor 802.11ax-internet

Met veel toestellen draadloos surfen aan hoge snelheid: het blijft een pijnpunt met hedendaagse technologie. Qualcomm pakt nu uit met de eerste wifi ax-chips die een snel maar robuust draadloos netwerk moeten ondersteunen.

Qualcomm introduceert twee nieuwe chips voor draadloze connectiviteit. De IPQ8074 is een SoC gebouwd voor routers terwijl de QCA6290 in cliënt-toestellen zoals laptops thuishoort. Beide chips zijn compatibel met de wifi 802.11ax-standaard en luiden zo de toekomst van het draadloze internet in.

Wifi vandaag

Moderne draadloze netwerken maken vandaag gebruik van wifi ac. Wifi ac is compatibel met 2,4 GHz en  5 GHz-banden en kan overweg met 2×2 MU-MIMO. Splinternieuwe routers die de wifi ad-standaard ondersteunen, doen daar nog een 60 GHz-band bij. Die heeft een erg slecht bereik en wordt vrijwel onmiddellijk geabsorbeerd door obstakels als muren, maar levert spectaculaire snelheden op voor draadloze toestellen die wel mooi binnen het bereik zitten. Net als bij alle vorige wifistandaarden is capaciteit echter een belemmerende factor: wifinetwerken hebben het ook vandaag moeilijk om veel toestellen tegelijkertijd van een goede verbinding te voorzien.

Wifi morgen

Wifi ax moet de oplossing bieden. 802.11ax-routers kunnen twaalf gelijktijdige datastreams ondersteunen waarvan acht op 5 GHz en vier op 2,4 GHz. In navolging van Wifi ad krijgt Wifi ax een hogefrequentiekanaal waar niet bereik maar snelheid centraal staat. Qualcomm gaat hier voor een 80 MHz-band.

Wifi ax krijgt tot slot enkele nieuwigheden mee uit de wereld van het mobiele internet. Specifiek zal de technologie Ortohonal Frequency-division multiple acess ondersteunen. Onder die mondvol mag je een techniek verstaan die het mogelijk maakt meerdere iets tragere datastromen van verschillende gebruikers tegelijkertijd te verzenden. De techniek haalt het stroomverbruik van je router naar omlaag. Qualcomm claimt dat wifi ax het stroomverbruik van de router en de autonomie van de batterij van een wifi ax-compatibel toestel met 2/3e kan verlengen. Net als wifi ac zal ook wifi ax achterwaarts compatibel zijn met oudere standaarden.

Qualcomms chips

Qualcomm wil met zijn twee nieuwe chips de uitrol van de nieuwe standaard ondersteunen. De IPQ8074-chip voor in de router heeft een quadcore Cortex A53 cpu aan boord en zal snelheden tot 4,8 Gbps ondersteunen. De QCA6290 zorgt voor de 8×8 MU-MIMO-ondersteuning in de toestellen die met de router willen verbinden. De chip ondersteunt draadloze snelheden tot 1,8 Gbps en ondersteunt carrier aggregatie van de 2,4 GHz en 5 GHz-band. In mensentaal: de chip kan de twee banden tegelijkertijd gebruiken.

Het belangrijkste voordeel van wifi ax zal echter de capaciteit zijn. In een wereld waarin mensen niet één meer vaak twee of drie toestellen hebben die met het net verbonden zijn, en tal van IoT-toestellen ook draadloos internet willen, is die capaciteit belangrijker dan een hogere snelheid. Qualcomm verwacht nog dit jaar de eerste routers met z’n nieuwe chips.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business