Nieuws

Boeing gaat 3D-geprinte modulaire satellieten bouwen

Om de kosten te drukken en automatisatie eenvoudiger te maken wil het Amerikaanse Boeing meer met 3D-printers en modulaire ontwerpen werken.

De Amerikaanse luchtvaart- en ruimtefabrikant Boeing wil zijn productieproces significant veranderen, met een groter gebruik van materiaal gemaakt via 3D-printers. Het bedrijf zegt dat de aanpassingen nodig zijn om competitief te blijven.

Onhoudbare positie

Boeing wil satellieten sneller in elkaar kunnen steken, met minder werknemers. De huidige werkprocessen gekoppeld aan de focus op geavanceerde toestellen met prijskaartjes van 100 miljoen dollar en meer zijn te kostelijk geworden om vol te houden. Dat vertelt Boeing-topman Paul Rusnock in een interview met The Wall Street Journal. Het maakt dat het bedrijf elk jaar nauwelijks een tiental satellieten kan afleveren. Volgens Rusnock is de positie van Boeing onhoudbaar in de markt als het op deze manier door blijft gaan.

Het bedrijf wil nog altijd blijven concentreren op het bouwen van high-end satellieten, maar met het gebruik van 3D-geprintte onderdelen moeten de kosten gedrukt worden. Daarnaast wil het bedrijf meer inzetten op modulaire designs om de automatisering van de productie te faciliteren, waardoor het minder personeel hoeft te gebruiken.

Levensduur

Modulaire satellieten hebben een groot nadeel: hun levensduur is ongeveer de helft korter dan deze van modellen die op maat zijn gemaakt: 7 à 8 jaar tegenover 15 jaar. Kopers kunnen dat omvormen naar een voordeel: het geeft hen de mogelijkheid om sneller hun hardware te updaten, als de kosten ook in verhouding dalen. Er zijn wel vraagtekens te plaatsen bij de duurzaamheid van die omschakeling. Misschien moet men toch maar eens werk maken van een efficiënte ruimtestofzuiger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business