Nieuws

AMD introduceert eerste Ryzen-chips aan messcherpe prijzen

Vanaf vandaag kan je AMD’s Ryzen 7-chips bestellen, begin maart zijn ze echt beschikbaar. Het ziet er naar uit dat de cpu’s Intel hevig zullen beconcurreren, niet in het minst omwille van de erg scherpe vraagprijs.

AMD kondigt de eerste processors in de splinternieuwe Ryzen line-up aan. Ryzen is de eerste incarnatie van de 14 nm Zen-architectuur waarmee Advanced Micro Devices een grootse comeback wil maken. Ryzen zelf wordt een mid/high-end cpu-familie gericht op enthousiastelingen en gamers. Onder de noemer Ryzen 7 schuilen de krachtigste chips uit de line-up. Je kan ze vergelijken de krachtigste versies van Intels Core i7-reeks.

Prijs en specificaties

De Ryzen 7 1800X, 1700X en 1700 zijn nu officieel aangekondigd. De 1800X is de mysterieuze chip waarmee AMD enkele maanden geleden al uitpakte. De processor heeft acht rekenkernen net als de andere Ryzen 7-chips en is geklokt op 3,6 GHz. De gegarandeerde boostsnelheid is 4 GHz maar de X in de naam suggereert dat de chip meer kan. De processors uit de X-reeks krijgen Extended Frequency Range (XFR) mee wat wil zeggen dat ze zichzelf kunnen overklokken wanneer ze detecteren dat de koeling dat toelaat.

AMD zette de Ryzen 7 1800X al tegenover Intels Core i7-6900K. Die chip komt uit de high-end kant van Intels line-up en is gelijkaardig geconfigureerd met evenveel kernen en threads. Volgens tests die AMD uitvoerde, waaronder de gerenommeerde CineBench R15 en Handbrake-benchmarks, scoort Ryzen al naargelang de specifieke taak even goed of beter dan Intels processor. Intel vraagt echter 1.089 dollar voor zijn chip, AMD 499 dollar.

De 1800X en de 1700X hebben allebei een TDP van 95 watt. De 1700X gaat over de toonbank voor 399 dollar. Het goedkopere broertje heeft echter een kloksnelheid van 3,4 GHz met een turbosnelheid van 3,8 GHz. Opnieuw mag je je daar niet op blind staren: XFR is aanwezig. Hoeveel XFR extra uit de chip kan persen, zal onder andere afhangen van hoeveel je wil investeren in de koeler. Die is immers niet inbegrepen in de doos.

Zen

AMD introduceert meteen ook de Ryzen 7 1700. Die chip heeft geen XFR, is geklokt op 3 GHz en kan boosten tot 3,7 GHz. Het TDP bedraagt 65 watt en een Wraith Spire-koeler zit mee in de doos. De processor krijgt een adviesprijs van 329 dollar mee. Alle Ryzen 7-chips passen in de splinternieuwe AM4-socket. Compatibele moederborden rollen samen met Ryzen uit. Partners van AMD zoals Asus, Gigabyte en MSI voorzien vandaag al meer dan 80 designs.

AMD Ryzen is de culminatie van vier jaar werk aan de Zen-architectuur. Zen is van de grond af aan opgebouwd door AMD-ingenieurs als wapen voor de ultieme comeback. Niet alleen de architectuur is splinternieuw, de Ryzen-chips zijn meteen ook AMD’s eerste processors gebakken op het competitieve 14 nm-proces. Dat bakprocedé, dat kleinere bouwstenen en dus ook kleinere transistors mogelijk maakt, is hetzelfde als wat Intel nog minstens heel 2017 zal gebruiken.

Bij ons kan je Ryzen bestellen via minder andere Alternate en Mindfactory. Op 2 maart zal AMD meer verklappen over Ryzen en verwachten we een heleboel extra details over de line-up.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business