Nieuws

Pulse: Toyota onthult eerste zelfrijdende wagen en iFixit haalt Nintendo Switch uit elkaar

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Toyota onthult zijn eerste zelfrijdende wagen

Het Toyota Research Institute (TRI) heeft zijn eerste zelfrijdende wagen gepresenteerd: een Lexus LS 600hL uitgerust met LIDAR, radar en camera’s rondom om de omgeving in kaart te brengen. Toyota’s ambities voor autonome wagens zijn tweeledig, maar de Lexus zal voor beide projecten worden ingezet. Ten eerste is er het Chauffeur-programma waarmee TRI onderzoek doet naar Level 4 autonoom rijden, waarbij de zelfrijdende capaciteiten beperkt zijn tot een specifiek gebied, en Level 5, dat overal werkt. Daarnaast is er het Guardian-programma, dat de directe omgeving rond het voertuig monitort en de bestuurder waarschuwt bij potentieel gevaar en bijstaat in het vermijden van ongevallen. Vergelijkbare technologie is vandaag al bij andere autofabrikanten te vinden.

2. iFixit haalt Nintendo Switch uit elkaar

Wanneer een nieuw gadget op de markt komt, kunnen we ons enkele dagen later verwachten aan een uitgebreide dissectie door het team van iFixit. Dat is ook met de Nintendo Switch niet anders. iFixit haalde de Switch uit elkaar, een klus die makkelijker bleek dan bij sommige andere apparaten. Dat moet de herstelbaarheid van de console ten goede komen, al was niet elk onderdeel – in bijzonder de batterij – even eenvoudig weg te halen. Onder de motorkap vonden ze zoals te verwachten een Nvidia Tegra-chip, 4 GB aan RAM-geheugen en een 16 Wh-batterij. Een kleine ventilator, heatpipe en metalen behuizing zorgen voor de afvoer van warmte naar de achterkant van het toestel.

3. Uber gebruikte geheime tool om autoriteiten te misleiden

Uber heeft jarenlang een geheime softwaretool gebruikt om autoriteiten te misleiden in markten waar de taxidienst op verzet kon rekenen. Dat schrijft The New York Times en werd door het bedrijf zelf toegegeven, al zou de tool daar niet voor zijn ontworpen. Met Greyball, zoals de tool noemt, wou Uber naar eigen zeggen chauffeurs tegen misbruik beschermen en de app wapenen tegen disruptie van de concurrentie. Dankzij Greyball kon Uber evenwel ook voorkomen dat autoriteiten de dienst op heterdaad konden betrappen in markten waar die niet werd toegelaten. Greyball kon ambtenaren identificeren op basis van informatie die via de app werd verzameld, en deze uitsluiten van gebruik van de app als werd vastgesteld dat ze onderzoek deden naar de dienst.

4. Facebook start met aanduiden van nepnieuws

Facebook is in de Verenigde Staten gestart met het markeren van nepnieuws op het platform. Artikels waarvan de waarheid in twijfel wordt getrokken, worden vergezeld van een waarschuwing en een link naar de factchecksites die het bericht ontkrachten. Het sociale netwerk reageert hiermee op kritiek na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Facebook werd toen verweten dat het niets deed tegen de verspreiding van foutieve informatie op zijn platform.

5. Bezoek Kong Island via Google Maps

Kong: Skull Island verschijnt deze week in de bioscoop en Google grijpt die gelegenheid aan voor een nieuwe easter egg in Google Maps. Wie de juiste coördinaten kent – of deze link volgt – kan Skull Island terugvinden in Google Maps, net ten zuiden van de evenaar in de Stille Oceaan. Het eiland in kwestie wordt helaas niet getoond op de kaart, maar je kan wel een review achterlaten. Het eiland heeft op moment van schrijven een score van 3,6/5 en wordt met name afgestraft vanwege een moordzuchtige reusaap die het eiland terroriseert.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business