Nieuws

Lightroom Mobile laat je RAW HDR-beelden maken met je smartphone

Aangezien smartphones steeds betere camera’s bevatten, vindt Adobe het hoog tijd dat we met onze toestellen op een eenvoudige manier high dynamic range-beelden kunnen maken.

Wie in het verleden high dynamic range-beelden wilde maken, moest meerdere foto’s nemen met verschillende belichting. Op deze manier bekwam je beelden die heel donker waren, of net heel licht. Met behulp van onder andere Photoshop, Adobe Camera Raw en Lightroom kon je de genomen foto’s laten samensmelten op je computer. Als resultaat kreeg je een foto waarin de lichte tinten erg licht waren, terwijl schaduwplekken hun zwartheid behielden.

Meerdere foto’s

Het hele proces om HDR-foto’s te creëren was nogal omslachtig. Fotografen hadden een degelijke spiegelreflexcamera nodig, moesten meermaals handmatig de juiste belichting instellen, de foto’s naar hun computer uploaden en deze tenslotte bewerken. Smartphones bevatten gelukkig steeds betere camera’s, waardoor Adobe het hoog tijd vindt om het maken van HDR-beelden te vereenvoudigen. In de Lightroom Mobile-app van het bedrijf zit daarom voortaan een HDR-functie.

De nieuwe HDR-modus scant automatisch de scène om de juiste belichtingen te bepalen. Hierna zullen drie DNG-bestanden worden gemaakt, welke automatisch gealigneerd, versmolten en getonemapped worden. Als resultaat krijg je een 16-bit floating point DNG, die zowel de eigenschappen heeft van een RAW-foto als een HDR-beeld. Volgens Adobe worden dezelfde technieken toegepast die in zijn desktopsoftware wordt gebruikt en zou het resultaat dezelfde kwaliteit hebben.

Beperkte ondersteuning

Jammer genoeg zal niet iedereen onmiddellijk aan de slag kunnen gaan met HDR. De functie wordt immers enkel ondersteund door de iPhone 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, SE en iPad Pro 9.7. Ook de Samsung Galaxy S7, S7 Edge, Google Pixel en Pixel XL kunnen gebruik maken van de nieuwe functie. “Hierdoor houden we vast aan onze strikte kwaliteits- en betrouwbaarheidsvereisten. Ons eerste doel was om de stabiliteit van de app te garanderen terwijl we de algoritmes inschakelen om de hoogst mogelijke kwaliteit te verwezenlijken,” schrijft Adobe. Ook belooft Adobe om zo snel mogelijk de ondersteuning van HDR naar meer smartphones te brengen.

Behalve de nieuwe HDR-functie voegt Adobe ook enkele verbeteringen toe aan zijn app. In iOS zal het mogelijk zijn om je originele foto’s, waaronder DNG HDR, te exporteren via Lightroom Mobile en Lightroom Web. Ook voegt Adobe gestures toe aan zijn app voor iOS en krijgt de app een Force Touch en Notification Center-widget. Android-gebruikers kunnen voor het eerst gebruik maken van de Radial en Linear Selection-tools. Deze functie was al enige tijd beschikbaar voor iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business