Nieuws

NASA onthult eerste (onscherpe) beelden van TRAPPIST-1

De eerste ruwe beelden van Trappist-1 zijn beschikbaar, en tonen het licht van de ster zoals de Kepler-telecoop deze een maand geleden opving.

Bij de grote onthulling dat er in het Trappist-stelsel zich zeven aardachtige planeten bevonden voorzag NASA enkele conceptuele foto’s van het sterrensysteem, zoals de bovenstaande afbeelding. Afgelopen zaterdag stelde het ruiltevaartagentschap de eerste ‘echte’ beelden van TRAPPIST voor: een ruwe video van het stelsel zoals deze werd geobserveerd door de Kepler ruimte-telescoop op 11 februari 2017.

De video bestaat uit 11 op 11 pixels en toont de lichtniveau’s die Kepler tijdens diens K2-misie ontving op de dag in kwestie, na een reis van 40 jaar door het heelal. De lichte pixels zijn afkomstig van TRAPPIST-1, de ster waarrond het stelsel draait. Bewegende planeten zal je in de video niet duidelijk kunnen ontwaren, zelfs al passeren ze de ster recht voor het beeld, dan nog heeft die passage maar miniscule impact op de helderheid van het licht.

NASA stelt de beelden ter beschikking om het wetenschappelijke onderzoek naar het Trappist-stelsel te ondersteunen. “Het zo snel mogelijk beschikbaar stellen van de ruwe K2 data was een prioriteit om onderzoekers een eerste blik te geven zodat ze hun toekomstige onderzoeksplannen zo goed mogelijk kunnen definiëren,” zegt de organisatie. Die plannen moeten deze maand worden ingediend, het effectieve onderzoek naar het Trappist-stelsel gaat volgende winter van start. In mei zal NASA meer afgewerkte beelden beschikbaar stellen op basis van de data die het via Kepler in handen heeft gekregen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business