Nieuws

Hoe Google kwaliteit 360°-video verbetert met nieuwe projectiemethode

Google rolt een nieuwe projectiemethode uit voor 360°-video’s. Dankzij de nieuwe technologie zal de kwaliteit van de beelden een stuk beter zijn.

Bij het aanbieden van kwaliteitsvolle beelden in virtual reality moet Google hetzelfde probleem overwinnen waar cartografen zich al eeuwenlang over buigen: hoe projecteer je 3D-beelden op een 2D-oppervlak en vice versa? Een eeuwenoude methode die wordt gebruikt om een 2D-illustratie van de aarde te maken, is afstandsgetrouwe cilinderprojectie. Deze projectie heeft als voordeel dat het rechthoekig is en eenvoudig te visualiseren. De polen worden echter vergroot in de afbeelding, terwijl punten op de evenaar net verkleind worden.

Voor een kaart is dit een overkomelijk nadeel, maar bij virtual reality en 360°-beelden zorgt dit voor problemen. Wanneer je naar een afbeelding of video kijkt, zal je namelijk de meeste informatie uit details ter hoogte van de evenaar halen. Bij het gebruiken van afstandsgetrouwe cilinderprojectie bevatten deze belangrijke pixels echter weinig informatie, terwijl de boven- en onderkant van de beelden net (te) veel informatie bevatten. Dit principe is tegenstrijdig met hoe we films en foto’s bekijken. Google ging daarom op zoek naar een alternatieve projectiemethode waarbij de videopixels evenredig worden verdeeld over het sferische scherm.

Cube mapping

Een eerste alternatieve methode die door Google onder de loep werd genomen, is cube mapping. Deze technologie wordt vaak in spellen toegepast en vervormt een bol op een zodanige wijze dat een kubus wordt gevormd. De zes zijdes van de kubus worden uitgevouwen en een kaart met minder vervorming dan bij afstandsgetrouwe cilinderprojectie wordt gevormd.

Saturatiekaart van afstandsgetrouwe cilinderprojectie, traditionele cube mapping en aangepaste cube mapping

De eenvoudigste manier om tot dit resultaat te komen, is door de bol in een kubus te plaatsen en alle datapunten naar de zijden van de geometrische figuur te projecteren. De projectietechniek zorgt ervoor dat er niet langer te veel informatie naar de boven- en onderkant wordt verstuurd, maar is nog steeds niet perfect. Ter hoogte van de evenaar zijn er immers cirkels met te weinig informatie. Dit komt doordat de pixels die worden geprojecteerd in het midden van een kubuszijde minder afstand moeten afleggen. De pixels aan de hoekpunten worden bijgevolg vergroot, waardoor de informatieverdeling niet gelijk is.

Evenredige informatieverdeling

Google is op het idee gekomen om dit probleem van de baan te helpen door de locatie te wijzigen waar de pixels van een video worden verwerkt. Door de hoek te wijzigen waaronder de datapunten worden opgemeten, zorg je ervoor dat ieder punt eenzelfde hoeveelheid pixels bevat. In 2D zorgt deze methode voor een mathematische precieze weergave, maar in 3D blijft het een benadering van evenredige pixeldistributie. “Al bij al is het een vrij goede benadering met distorsie die handelbaar blijft,” schrijft Google in een blogpost.

Google toont in zijn blogpost de verschillen tussen VR-beelden die gebruik maken van afstandsgetrouwe cilinderprojectie en de aangepaste cube mapping. De foto’s die worden getoond zijn genomen uit een 360°-video aan 720p die worden bekeken in een 1080p-Google Cardboard. De beelden die gebruik maken van de aangepaste cube mapping (rechts) zijn duidelijk gedetailleerder. Met name in het midden van de foto’s zijn de verschillen duidelijk zichtbaar.

360°-beelden die je via de YouTube-app voor Android bekijkt, maken al gebruik van de nieuwe projectiemethode. Google belooft dat ook video’s op iOS en desktop binnenkort de verbeterde kwaliteit krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business