Nieuws

Apple wil terug high-end desktops produceren

Het Amerikaanse technologiebedrijf zal zich weer meer focussen op professionele klanten. Er komt een compleet vernieuwde Mac Pro aan en nieuwe, sterkere configuraties voor de iMac.

In een rondetafelgesprek met verschillende technologische websites sprak Apple-medewerker Phil Schiller zich uit over de toekomst van desktops van Apple. Momenteel heeft het Amerikaanse technologieconcern drie productlijnen: de iMac, Mac Pro en de Mac Mini. Er komt een compleet vernieuwde Mac Pro (met bijhorend beeldscherm) en nieuwe modellen voor de iMac, die ook gericht zijn op Pro-gebruikers. Over de toekomst van de Mac Mini liet hij zich nog niet uit.

iMac voor professionelen

Als je denkt aan een high-end desktop, dan denk je vast niet aan het all-in-onesysteem van Mac. Je kan er weliswaar één kopen met een 5K Retina-scherm (met een resolutie van 5120×2880 pixels) en een sterke processor, maar dat volstaat niet voor zwaardere taken zoals 3D-modellering.

Op het einde van 2017 mogen we extra configuraties verwachten van de iMac met focus op de professionele klant. Daarbij gaat het niet om een touchscreen, want dat is volgens Schiller niet prioritair voor professionelen. Die willen eerder betere prestaties, meer opslagruimte en uitbreidingsmogelijkheden. We kunnen dus later op het jaar een iMac verwachten met een snellere processor, een betere grafische kaart, meer capaciteit in de harde schijf en ThunderBolt 3-poorten.

Een all-in-onesysteem heeft natuurlijk zijn beperkingen, maar hiermee weerlegt Apple de opmerking van zijn klanten dat het desktops niet serieus neemt.

Mac Pro: weg prullenmand?

De laatste Mac Pro, dé high-end der Apple-desktops, kwam uit in 2013 en sindsdien is er niet veel veranderd. De eerste generatie van deze productlijn kwam op de markt in 2006 en was een opvolger van de Power Mac G5. De eerste generatie was een rechthoekige toren, vergelijkbaar met een normale ATX-case. De tweede generatie is een vreemd cilindervormig design wat onder critici ‘de vuilnismand van Apple’ wordt genoemd. Desondanks haalde het destijds wel goede recensies, maar voor hedendaagse normen is de desktop niet krachtig genoeg meer.

Daarom wil Apple het hele concept van de Mac Pro opnieuw ontwerpen. De nieuwe generatie van Mac Pro’s moet het meest high-end desktopsysteem ooit worden, aldus Phil Schiller. Hij zegt dat het nieuwe model in 2018 op de markt zal komen, waarbij wordt gekozen voor een modulair design. Dat betekent dat het makkelijker wordt om componenten, zoals een processor of videokaart, te vervangen. Ook wordt er intern gewerkt aan een beeldscherm dat specifiek bedoeld is om in combinatie met de Mac Pro te gebruiken. Ten slotte benadrukte de Apple-man dat gebruikers op hun beide oren kunnen slapen: ze zullen niet opnieuw vier jaar moeten wachten vooraleer een nieuw model uitkomt.

Om de tijd te overbruggen brengt Apple deze week een upgrade uit voor zijn professioneel systeem. Het basismodel zal zes CPU-kernen bevatten in plaats van vier, en de Dual AMD G300 GPU wordt vervangen door de Dual G500 GPU. Het duurdere model krijgt een upgrade van acht rekenkernen in plaats van zes en een Dual D800 GPU. De vernieuwde desktop verschijnt deze week in de Apple Store.

Nieuwe Mac Mini?

De toekomst voor de Mac Mini is nog onduidelijk. Schiller meldde dat de Mac Mini een belangrijk product in de line-up blijft, maar dat er vandaag geen nieuws over is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business