Nieuws

Samsung Galaxy S8 heeft beste smartphonescherm

Momenteel kan je geen smartphone kopen met een beter scherm dan de Samsung Galaxy S8. Het toestel verbreekt records op het vlak van schermhelderheid en kleurengamma.

Ieder jaar neemt DisplayMate het scherm van het nieuwste vlaggenschip van Samsung onder de loep. Uit hun onderzoek blijkt dat je momenteel geen smartphone kan kopen met een beter scherm dan de Samsung Galaxy S8. Het toestel heeft het grootste kleurengamma, de hoogste helderheid en een erg kleine schermreflectie. Bovendien slaagt de Galaxy S8 erin deze indrukwekkende resultaten te halen zonder erg veel energie te verbruiken.

Kleurengamma

De Samsung Galaxy S8 geeft 113% kleuren weer van de DCI-P3- en 142% van de sRGB/Rec. 709-standaard. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S7 haalde een percentage van 131% op de laatste standaard. De meeste 1080p-video’s maken gebruik van deze laatste standaard, waardoor je erg vaak profijt kan halen uit de indrukwekkende prestaties van het Samsung-scherm. Bovendien kan je ook bij fel zonlicht genieten van de goede kleurenweergave. De Samsung Galaxy S8 heeft immers een recordwinnende schermhelderheid van 1.020 cd/m2. Jammer genoeg kan je niet zelf voor deze helderheid kiezen; slechts wanneer automatische helderheid is ingeschakeld, levert de S8 dergelijke prestaties.

Uit de resultaten van DisplayMate blijkt eveneens dat het vlaggenschip van Samsung een meer dan degelijke schermreflectie heeft van slechts 4,5 procent. Slechts één scherm in de tests van de schermspecialist doet het beter met een percentage van 4,4. Jammer genoeg vertelt DisplayMate hier niet bij over welk scherm het juist gaat.

De Samsung Galaxy S8 biedt vier kleurengamma’s aan, namelijk Basic (sRGB), Photo (Adobe RGB), Cinema (DCI-P3) en Adaptive (breed gamma). Het laatste kleurengamma is de standaard en zorgt ervoor dat de OLED-schermen van Samsung beter in het oog springen dan iPhoneschermen. Om dit effect kracht bij te zetten, voegt Samsung aan de Adaptive-instelling ‘deep red’-OLED toe. Deze kleur bestond nog niet bij vorige smartphones en zorgt voor een mooier beeld.

Efficiënt

Ondanks de grote vooruitgangen in specificaties verbruikt het scherm van de Samsung Galaxy S8 nog steeds weinig energie. “Sinds 2013 is de schermenergie-efficiëntie van de Galaxy-reeks met een indrukwekkende 56 procent verbeterd,” schrijft DisplayMate. “Dit jaar hebben de nieuwe OLED-materialen op de Galaxy S8 de optische en energie-efficiëntie verbeterd.”

Op de tabellen van DisplayMate is te zien dat de S8 niet in alle omstandigheden minder energie verbruikt dan zijn voorganger. Wanneer je de helderheid volledig openzet en het grotere scherm van de S8 benut, zal het scherm van het nieuwe vlaggenschip 1 Watt verbruiken. De Galaxy S7 verbruikt daarentegen slechts 0,8 Watt.

Door de helderheid van de S8 terug te schroeven naar de maximum helderheid van de S7 en een beeld van slechts 11,1 inch te gebruiken, veranderen de resultaten. De Samsung Galaxy S8 verbruikt dan eveneens 0,8 Watt. De relatieve energie-efficiëntie van beide smartphones is met andere woorden gelijk.

Titanenstrijd

Samsung en Apple vechten al enige tijd om de titel van beste smartphonescherm. DisplayMate heeft beide fabrikanten al meermaals in de bloemetjes gezet, maar de laatste tijd trekt Samsung aan het langste eind. DisplayMate geeft het scherm van de S8 een A+, wat een primeur is. Nog nooit gaf de schermspecialist zo’n hoge score aan een smartphonescherm.

Indien Apple daadwerkelijk OLED-schermen gaat gebruiken voor zijn iPhones, zal de strijd pas echt losbarsten. De schermen van de smartphonemakers zullen hierdoor voor het eerst rechtstreeks elkaar beconcurreren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business