Nieuws

Pak ransomware aan zonder te betalen met deze gratis decryptie-tools

Website No More Ransom heeft verschillende nieuwe decryptie-tools online gezet die Bart, Merry X-mas, Popcorn en negen andere ransomware-varianten neutraliseren.

No More Ransom werpt duidelijk zijn vruchten af. De website, een initiatief van Europol, Kaspersky Labs, Intel Security en de Nederlandse politie, heeft deze week vijftien nieuwe decryptie-tools online geplaatst. Dankzij de software kunnen slachtoffers van ransomware hun gegijzelde bestanden ontsleutelen zonder dat ze daarvoor het losgeld moeten betalen. Met de nieuwe toevoeging biedt de website in totaal voor 39 verschillende ransomware-varianten oplossingen aan om deze te neutraliseren.

Bart

Zo hebben gebruikers vanaf nu een middel om Bart te bestrijden. Deze ransomware is berucht en vrij uniek omdat het bestanden weet te versleutelen zelfs als de geïnfecteerde computer niet verbonden is met het internet.

De malware moet geen verbinding met een command-and-control server leggen om data te gijzelen, omdat het geen echte encryptie toepast. Het sluit bestanden gewoon op in zip-mappen die beschermd zijn met een wachtwoord. Een simpele methode die cybercriminelen heel wat geld oplevert. Slachtoffers kunnen nu zelfs kiezen hoe ze hun data redden: No More Ransom biedt zowel van BitDefender als van Avast een decryptie-tool aan.

Kleine kans

Verder stelt No More Ransom ontsleutelmethodes ter beschikking voor ransomwarevarianten Alcatraz, Crypt888, HiddenTear, NoobCrypt, Cryptomix, Cryptoshield, Merry X-Mas, BarRax, Popcorn, Crypton en Damage. De tools zijn allemaal gratis te gebruiken. Ondertussen hebben al meer dan 70 bedrijven en overheden zich aangesloten bij het initiatief.

[related_article id=”213108″]

Volgens Europol heeft de website zo’n 10.000 mensen geholpen bij het bevrijden van hun bestanden, en het hoopt dat het dat aantal in de toekomst sterk kan doen laten groeien. Eens je bent geïnfecteerd met ransomware is er vaak weinig aan die situatie te doen, zoals ook te lezen staat op No More Ransom. Met de uitbreiding van de beschikbare decryptie-tools is de kans om je data zonder te betalen terug te krijgen toch weer iets grote geworden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business