Nieuws

Microsofts nieuwe Xbox is de krachtigste console ter wereld

Microsoft verklapt de specificaties van Project Scorpio. De hardware maakt het toestel de krachtigste spelconsole van het moment.

De nieuwe Xbox One krijgt krachtigere hardware mee dan de PlayStation 4 Pro. De spelconsole van Microsoft, die momenteel door het leven gaat als Project Scorpio, overtreft Sony’s ultrakrachtige PlayStation overal waar het telt. Dankzij Digital Foundry, dat van Microsoft de primeur kreeg, kennen we alle details over de hardware.

De nieuwe console krijgt een aangepaste octacoreprocessor van AMD mee, geklokt om 2,3 GHz. De nieuwe cpu is vermoedelijk gebaseerd op het oude Jaguar-design en niet op AMD Ryzen. De grafische kracht komt eveneens van de hand van AMD. De gpu telt 40 compute units met een kloksnelheid van 1172 MHz. De grafische kaart is verrassend snel geklokt: Nvidia’s beste GeForce-kaarten doen het met een gelijkaardige kloksnelheid. De Scorpio krijgt tot slot 12 GB GDDR5-geheugen mee met een bandbreedte van 326 GBps.

De spelconsole van Microsoft, die momenteel door het leven gaat als Project Scorpio, overtreft Sony’s ultrakrachtige PlayStation overal waar het telt.

Ter vergelijking: de PlayStation 4 Pro heeft een octacoreprocessor met een 2,1 GHz-klokfrequentie, 36 compute units geklokt op 911 MHz en 8 GB GDDR5-geheugen aan 218 GBps. Vergeleken met de originele Xbox One is de vooruitgang nog indrukwekkender. Die console heeft een 1,75 GHz octacorechip aan boord vergezeld van een gpu met 12 compute units geklokt op 853 MHz. 8 GB ouderwets DDR3-geheugen krijgt tot slot hulp van 32 MB ESRAM.

De hardware zorgt voor een duidelijk voordeel in rekenkracht voor Project Scorpio. De nieuwe console heeft 6 teraFLOPS aan rekenkracht vergeleken met 4,2 teraFLOPS voor de PS4 Pro. Zoveel kracht in zo’n kleine behuizing zorgt voor flink wat warmte, zeker wanneer je de kloksnelheid van de grafische chip in je achterhoofd houdt. Daarom koelt Microsoft de nieuwe console met een vapor chamber: een high tech-koeling-oplossing die in principe voorbehouden is voor krachtige grafische kaarten.

Net als de PlayStation 4 Pro moet Project Scorpio 4K-gaming mogelijk maken. In tegenstelling tot bij Sony’s console zou de betere hardware van de nieuwe Xbox wel voor voelbare verbeteringen zorgen bij het spelen van oudere Xbox-spellen. Hoeveel Project Scorpio gaat kosten, weten we nog niet. We wagen ons aan een gokje en denken dat de console niet voor minder dan 499 euro over de toonbank zal gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business