Nieuws

Lenovo stoot Apple van de troon in strijd om titel beste laptopfabrikant

In een jaarlijks onderzoek van Laptop Mag worden de verschillende laptopmerken onder de loep genomen. Apple tuimelt voor het eerst helemaal naar de vijfde plaats.

Jaarlijks voert Laptop Mag een enquête naar de hoogst aangeschreven laptopmerken. Sinds zijn bestaan in 2010 prijkt Apple aan de top van de lijst, maar nu stoot Lenovo het Amerikaanse technologieconcern van de troon. Vooral de prijsstijging en het beperkte aantal poorten geven een stevige knauw aan het luxemerk, maar de fantastische klantenservice maakt gelukkig veel goed.

Volgens het onderzoek is Apple een nieuwe richting ingeslagen. Het geesteskind van Steve Jobs doet definitief afstand van de doorsnee consument en richt zich steeds meer op de premium shopper. Bovendien laten de specificaties van hun laptops vaak te wensen over en kan de kostprijs niet meer gerechtvaardigd worden. Steeds meer studenten kiezen voor een ander laptopmerk, terwijl de aula’s vroeger voornamelijk gevuld waren met appeltjes.

Stijlvol maar onpraktisch

Naast de ondermaatse prijs-kwaliteit biedt Apple nog steeds geen laptop aan met een touchscreen. Ook introduceerde het premiummerk in zijn nieuwe MacBooks enkel USB Type C- en Thunderbolt 3-poorten, waardoor je nu een dongle nodig hebt om de klassieke USB-apparaten te verbinden. Voor die adapters moet je weer een extra duit in het zakje doen. Al bij al scoorden de nieuwe MacBook Pro’s niet goed op de recensies en haalde enkel de MacBook Pro 15-inch een hoge recensiescore van 4,5 op 5.

Gelukkig is niet alles kommer en kwel. Zo kan geen enkele klantenservice tippen aan die van het Amerikaanse technologieconglomeraat. Ook blijft het stijlvolle design van Apple-laptops een pluspunt, ook al is die over de jaren weinig veranderd. Ten slotte zijn er in het afgelopen jaar een heleboel functies overgeheveld van iOS naar Mac, zoals spraakassistent Siri, vingerafdrukscanner Touch ID en digitale betaalmethode Apple Pay. De nieuwe Touch Bar blijkt wel geen schot in de roos te zijn.

Chinezen spannen de kroon

Lenovo trekt nu de lijst, dankzij zijn ThinkPads en Yogas. Het enige echte nadeel van het merk is dat ze nog geen high-end gamingtoestellen aanbieden. De Chinese computerfabrikant wordt op de voet gevolgd door Asus, Dell en HP. Acer en Apple delen een vijfde plaats. De laatste plaatsjes zijn verdeeld onder MSI, Razer, Samsung en Microsoft. Het tech-bedrijf van Bill Gates investeert nog maar recent in laptops, maar heeft met de Surface Pro 4 een aantrekkelijke laptop-tablethybride in huis. De lage score komt voornamelijk door het beperkte aanbod.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business