Nieuws

Samsung behoudt eerste plaats in terugvallende smartphoneverkoop

Samsung heeft opnieuw meer smartphones verscheept dan Apple in het eerste kwartaal van 2017. Een vierde minder slimme gsm's gingen het voorbije kwartaal over de toonbank.

Dankzij de Galaxy J-serie heeft Samsung dit kwartaal opnieuw meer smartphones verkocht dan Apple. Dat blijkt uit een rapport van Chinees onderzoeksbureau Trendforce. De globale smartphoneverkoop staat op een laag pitje, maar ligt in de lijn der verwachting. Ook in het tweede kwartaal mogen we, ondanks de Samsung Galaxy S8, geen monstercijfers verwachten.

Samsung koning

Het marktaandeel van Samsung prijkt mooi op de eerste plaats met 26,1% tijdens het eerste kwartaal van 2017. Zo blijft de Koreaanse multinational de grootste verkoper van smartphones van het moment. Apple behaalt naar goede gewoonte de tweede plaats, maar zet zoals elk jaar zijn zinnen op het derde kwartaal. Dan lanceert het zijn nieuwe iPhone, die dit jaar zijn tiende verjaardag viert. Huawei, Oppo, Vivo en LG vervolledigen de lijst.

Toch haalde het Zuid-Koreaanse Samsung geen al te beste cijfers. Voornamelijk de verkoop van zijn vlaggenschepen viel tegen, door het fiasco rond de Galaxy Note 7 van vorig jaar. De prijscompetitieve telefoons van de Galaxy J-serie waren wel een schot in de roos en maken veel goed.

De haas en de schildpad

Waarschijnlijk zullen de cijfers van Samsung hoger liggen in het tweede kwartaal dankzij de lancering van de Samsung Galaxy S8. Apple daarentegen zal in het volgende kwartaal zijn cijfers vermoedelijk nog verder zien dalen. Het Amerikaanse technologieconcern gaat namelijk de productie van zijn oude iPhone-toestellen indammen om de lancering van de volgende generatie voor te bereiden. Hoe de iconische smartphone van iPhone er in de herfst zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Het geesteskind van Steve Jobs houdt zijn lippen stijf op elkaar, maar de geruchtenmolen draait op volle toeren.

Vermoedelijk ontwikkelt Apple drie versies voor zijn iPhone, waarbij de duurste variant een gebogen OLED-scherm zou hebben dat door Samsung geleverd wordt. Ook zou de home-knop verdwijnen en de Lightning-poort vervangen worden door een gloednieuwe USB C-poort. Die verandering zal waarschijnlijk met niet veel gejuich ontvangen worden door zijn trouwe aanhangers. Een herhaling van een scenario van vorig jaar dus, toen het tech-bedrijf volop inzette op een enkele Lightning-poort en afstand deed van zijn hoofdtelefoon-jack. De nieuwe adapters mogen dus misschien al in de prullenbak.

Chinezen volgen op de voet

In het totaal gingen er 307 miljoen slimme gsm’s over de balie, wat 23% lager is dan vorig kwartaal. Dit ligt binnen de jaarlijkse verwachtingen, want het vierde kwartaal scoort altijd beter omwille van de kerstperiode. In het voorjaar ligt de productie altijd wat lager omdat producenten hun nieuwe vlaggenschepen klaarstomen.

De Chinese smartphonemarkt kende ook geen goed begin van het jaar, dat 26% zakte ten opzichte van vorig kwartaal. In het tweede kwartaal mogen we de nieuwe modellen van onder andere Huawei, Oppo en Vivo verwachten. Huawei blijft het sterkst presteren onder Chinese smartphoneontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business