Nieuws, Opinie

Google Afbeeldingen geeft nu (soms) mode-tips

[Opinie] Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Maar misschien kunnen we de schade beperken met deze nieuwe stijltips.

De meeste mannen houden niet van shoppen en gaan vaak bij vriendin of echtgenote te raad voor advies. Dit is in de toekomst niet meer nodig, want Google geeft voortaan stijladvies in zijn zoekmachine voor afbeeldingen, zo meldt de populaire Engelstalige nieuwswebsite Mashable. Schaakmat, modecritici.

Betrouwbare algoritmes?

Als je een modeproduct opzoekt op je telefoon, geeft Google Afbeeldingen nu automatisch enkele stijltips. De functie werkt momenteel enkel in de Android-versie van Google of op mobiele browsers, want de nieuwigheid past niet in het strakke ontwerp van de desktop-variant. Ik vraag me alvast af hoe waarheidsgetrouw deze suggesties zijn. Het zou me niet verbazen als modebedrijven een plaatsje konden opkopen in de populaire zoekmachine. Het zal me worst wezen: zolang de resultaten aanleunen tegen mijn persoonlijke smaak, maakt het me niet zoveel uit.

We testten het uit. Met het komende zomerzonnetje in aantocht heb ik dringend een lichtere jas nodig, want met mijn leren vest zouden de onaangename geurtjes al snel volgen. Op Google Afbeeldingen koos ik een product dat ik aantrekkelijk vind, en meteen kreeg ik enkele alternatieven. De modetips waren accuraat: alle stijlideeën toonden een soortgelijke vest als diegene die ik had uitgekozen. Anderzijds kreeg ik weinig keuzemogelijkheden, want alle jassen zagen er identiek dezelfde uit.

Weinig voordelen

De nieuwe zoekfunctie staat duidelijk in zijn kinderschoentjes. Meestal krijg ik geen stijlsuggesties of slechts een tweetal suggesties. Naar mijn ervaringen zoek je de zoektermen best op in het Engels. Ook helpt het als je een modemerk vermeldt in de zoekterm.

Handig? Misschien. Maar ik heb liever dat mijn zoekresultaten zo simplistisch mogelijk blijven. Meestal verwelkom ik nieuwe functies met open armen, maar voor deze nieuwigheid pas ik. Als je kleren dan toch online zoekt, bezoek je beter Google Shopping of een online winkel zoals Zalando. Van de nieuwe functie waarbij je fake news kan opsporen ben ik wél fan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business