Nieuws

Apple dient patent in voor het draadloos opladen over wifi

In de toekomst is het misschien mogelijk om je smartphone op te laden via wifi, mobiel internet of zelfs satellietsignalen.

Kabels zijn de nagel aan ieders doodskist: voor je het weet, zijn je snoeren verwikkeld in een onoplosbare cryptische puzzel. Gelukkig kan je de nieuwste telefoons draadloos van stroom voorzien door middel van een compact laadstation. Helaas is het bereik van zo’n apparaat heel klein, waardoor je hem op het platform moet leggen vooraleer het percentage van je accu opgekrikt wordt. Apple zoekt uit of het die afstand drastisch kan verhogen, zo blijkt uit een patent. Als alles volgens plan gaat, kunnen we in de toekomst technologische apparaten opladen op ons thuisnetwerk.

Geen kersverse technologie

Draadloos opladen via radiosignalen is niet iets nieuws, maar er waren voorlopig geen concrete toepassingen. Twee jaar geleden vonden onderzoekers reeds een manier om je router om te toveren tot een draadloze energiebron. Ze slaagden erin om batterijen tot op 8,5 meter te herladen via het draadloze netwerk. Een router dient dan als toegangspunt en aangepaste sensoren op apparaten vangen het signaal op.

[related_article id=”211420″]

Twee jaar later besluit Apple om zich hier verder in te verdiepen. Het patent krijgt de naam “Wireless Charging and Communication Systems with Dual Frequency Patch Antennas”. In dit document vermeldt de iPhonefabrikant hoe je dankzij beamforming kan traceren waar een toestel zich bevindt. Met deze technologie kan een aangepaste router geconcentreerde wifi-signalen zenden, wat resulteert in een groter bereik en hogere snelheden. Sterke en stabiele signalen maken de weg vrij voor nieuwe technologieën, zoals draadloos opladen via wifi.

Ver-van-ons-bedshow

Daardoor lijkt het idee nog niet zo gek om je smartphone of tablet van stroom te voorzien via radiogolven. In het patent staan verschillende frequenties vermeld, waarmee je in theorie een tablet of telefoon zou kunnen opladen via wifi, mobiele data of zelfs satellietsignalen. Daarbij heb je ook zowel een zender als ontvanger nodig, waardoor een aangepaste telefoon vereist is. In huidige draadloze oplaadtechnieken dient een laadstation als zender en hebben moderne telefoons een speciale sensor die de signalen opvangen. Technisch gezien is dit ook draadloos opladen, maar het bereik is heel klein. In de toekomst moet het mogelijk worden om dit getal sterk op te krikken.

Hou er rekening mee dat het enkel om een patent gaat. Er is dus geen enkele garantie dat Apple daadwerkelijk werkt aan een magische router die tegelijk internetsignalen verzendt en je smartphone van stroom voorziet. Maar het idee lijkt aantrekkelijk, ook al zou het nog jaren duren vooraleer het futuristisch concept realiteit wordt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business